Zoia Alecu, jumătate de veac pe scenă sărbătorit prin trei concerte extraordinare toamna aceasta

Artista Zoia Alecu aniversează în 2023 o jumătate de veac de carieră artistică. Așadar, 50 de ani pe scenă se sărbătoresc prin trei concerte aniversare extraordinare: la Tulcea, Ploiești și în București. Totodată, artista va lansa un dublu album de colecție, The Best of the best of.

Programul concertelor aniversare extraordinare

    • Tulcea ‒ 29 septembrie 2023, Teatrul Jean Bart
    • Ploiești ‒ 20 octombrie 2023, Filarmonica Paul Constantinescu
    • București ‒ 17 noiembrie 2023, Sala Dalles 

The Best of the best of

Dublul album aniversar cuprinde un prim CD cu cele mai bune piese din cele patru albume de autor scoase până acum, și un al doilea CD, album de colecție, cu melodii compuse la începutul carierei, în anii 1973-1974, ce au fost înregistrate în studiourile Radio România, cu vocea, ambitusul de 5 octave și jumătate, și soundul de atunci. Aceste melodii se găsesc doar în arhiva Radio România, iar acum, cu acordul celor de la radioul public, pe acest album de colecție. 

Despre Zoia Alecu

Zoia Alecu a cîntat prima dată pe o scenă cînd avea 12 ani, iar la 16 ani a cîntat, la o serată muzicală particulară, în fața lui Florian Moțu Pittiș și Doru Stănculescu. Oficial s-a lansat în 1973, nașul ei muzical fiind Doru Stănculescu, iar locul lansării a fost celebrul Club A. 

Zoia Alecu scrie versuri și compune muzica pentru melodiile ei, ceea ce face din ea un cantautor complet. A învățat singură să cînte la chitară, a făcut clasele primare la liceul de muzică George Enescu unde a învățat vioara. A debutat în 1974 la Cenaclul Flacăra, în aceeași seară cu Nicu Alifantis, dar nu a fost ea aleasă în acel an, ci după ceva vreme. Nu a stat prea mult în Cenaclul Flacăra, din cauza spiritului ei liber. A continuat în Cenaclul Amfiteatrul Artelor care era păstorit, la acea vreme, de Mihai Tatulici. 

A cântat pe toate scenele din țară, de la București la Sighet, de la Constanța la Timișoara, de la Gărâna la Iași. În 1975-1976 a compus muzica pentru spectacole de teatru la Nottara, iar la începutul lui 1986 a fost invitată să compună muzică pentru spectacolele Circului. Tot în ’86, Crina Mardare și trupa Sfinx au invitat-o să li se alăture. A ales acest drum. Iar timp de aproape 20 de ani a cîntat rock în trupa Sfinx Experience și pop-rock în duetul Stereo alături de Crina Mardare. 

Trupa Sfinx Experience și-a oprit motoarele. Zoia Alecu s-a reîntors la folk, prima ei dragoste. În 2007 își lansează primul album de autor, Vino aici. Urmează Cărări de maci, în 2009, Printre lupi, în 2012 și Să ierți, în 2015.

În curând se vor pune în vânzare și biletele pentru evenimente.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici