Závada Péter, unul dintre cei mai importanți poeți contemporani din Ungaria, vine la Oradea

Revistele orădene „Familia”, „Golan” și „Újvárad” vă invită cu drag la o dublă lectură deosebită, bilingvă (română & maghiară), cu ocazia ediției a 5-a a clubului de lectură Pragul Vaida. Protagoniștii Závada Péter (Ungaria) și Kemenes Henriette vor citi poeme proprii pentru publicul orădean la Moszkva Café (str. Moscovei nr. 12), luni, 16 octombrie, de la ora 19:00.

Întâlnirea va fi moderată de poetul și publicistul Szűcs László, redactor-șef „Újvárad”, traducerea discuției și a poemelor fiind asigurată de poetul Mihók Tamás, redactor-șef adjunct „Familia”.

Formatul interactiv al clubului permite tuturor participanților să intervină în dialog, să pună întrebări sau să facă observații pertinente, însă atacurile la persoană nu vor fi tolerate de către organizatori.

Participarea este gratuită și se face (preferabil, nu obligatoriu) pe bază de rezervare prin trimiterea unui mail cu numele celor interesați la adresa: pragul.vaida@gmail.com

Mulțumită Librăriei Cărturești Oradea, la fața locului vor putea fi achiziționate volume de poezie contemporană.

Parteneri Pragul Vaida #5: ancazaharia.ro, Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea. 

Despre invitați

Závada Péter (n. 1982, Budapesta) este poet, dramaturg, traducător literar, doctor în Filologie, cadru universitar la ELTE Budapesta, redactor al revistei Negyed și, totodată, membru al trioului de rap Akkezdet Phiai. A publicat volumele de poezie Ahol megszakad (Punctul de ruptură, 2012, 2017), Mész (Var, 2015), Roncs szélárnyékban (Rablă-n siaj, 2017), Gondoskodás (Grijă, 2021) și A muréna mozgása (Mișcarea murenei, 2023), respectiv volumul de teatru Je suis Amphitryon (2018). În românește, i-au apărut selecții de poeme în publicații literare ca Poesis internațional, Steaua, Echinox, Astra sau Traducerile de sâmbătă, precum și în antologia Către Saturn, înot. Tineri poeți din Ungaria (Casa de Editură Max Blecher, 2021), toate în traducerea lui Mihók Tamás.

Kemenes Henriette (n. 1988, Oradea), poetă și traducătoare literară. Între 2017 și 2020, secretară de redacție a revistei culturale Várad. Actualmente redactor al revistei Újvárad. A publicat în numeroase reviste literare și antologii. Autoarea volumului de poeme Odú (Scorbură), apărut sub egida FISZ (editura Uniunii Tinerilor Scriitori Maghiari). Membră FISZ, Élő Várad Mozgalom (Mișcarea Oradea Vie) și a Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România. Laureată a Premiului Kinde Annamária. Selecții din poemele ei pot fi citite în limba română în reviste precum Familia, Poesis internațional, Vatra, Mozaicul, Fitralit sau Prăvălia culturală, precum și în antologia bilingvă De mâine pe azi/Holnapról mára, toate în traducerea lui Mihók Tamás.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici