X-FEST 2023. Programul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR

În perioada 7-15 octombrie, Teatrul EXCELSIOR organizează prima ediție a X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Nouă zile și nopți în care teatrul cu, despre sau pentru tineri va lua cu asalt Bucureștiul, în cadrul unui eveniment de amploare, unic în peisajul cultural al capitalei. 

Timp de 9 zile se vor desfășura 18 reprezentații ale unor spectacole relevante pe plan internațional, realizate de companii și artiști de valoare din Germania, Franța, Cehia, Grecia, Bulgaria și România, pe scenele a 8 teatre bucureștene (Teatrul EXCELSIOR, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). 

La acestea se adaugă o secțiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectură precum și zeci de spectacole în liceele bucureștene. Publicul are ocazia de a vedea creații recente din teatrul internațional, într-o selecție care celebrează anvergura și diversitatea teatrului contemporan, reunind spectacole captivante și inovatoare. Artiști renumiți și tinere talente emergente ale teatrului european se regăsesc în selecția festivalului alături de creatori importanți ai teatrului românesc de azi și de mâine. 

X-FEST reunește regizori de teatru marcanți, precum Thomas Ostermeier, Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Cărbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Huțuleac, Diana Mititelu și companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franța, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia,  Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul EXCELSIOR din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Tema ediției: limite

Tema acestei prime ediții a festivalului este una cu o rezonanță aparte pentru vremurile pe care le trăim – Limite/Limits. Cât de departe putem ajunge ca ființe umane, care sunt limitele noastre personale, care sunt limitele interioare și care sunt limitele corpului uman? Care sunt limitele impuse de societate și câte dintre ele devin doar obstacole în nevoia noastră de a gândi și de a ne exprima liber? De ce încă mai construim între noi ziduri și de ce încă se moare pentru a apăra sau a încălca granițe într-o lume în care auzim în fiecare zi cuvântul globalizare? Care sunt limitele teatrului și în ce măsură nevoia disperată de a împinge și mai departe limitele tehnologiei va afecta arta noastră? Toate acestea sunt întrebări esențiale pentru încercarea noastră de a ne defini locul în societate, ca tineri, ca artiști, ca oameni, și de a înțelege unde suntem noi în clipa asta, în acest inceput de secol XXI, și care este drumul pe care trebuie să mergem de aici înainte. Sperăm ca în spectacolele pe care le vom vedea împreună în X-FEST să găsim răspunsurile măcar pentru câteva dintre aceste întrebări. 

Vlad Cristache, manager la Teatrul EXCELSIOR. Fotografie de Vlad Catană

„E o mare provocare pentru mine să vin în întâmpinarea unei categorii de public neglijate în România, adolescenții și tinerii adulți, și să ofer, atât prin repertoriul pe care îl coordonez la Teatrul EXCELSIOR cât și prin organizarea acestui festival, produse culturale care să-i pună față în față pe tineri cu artiști și creații care le pot modela sufletul și le pot reaminti că fără artă, fără frumos, viața e inconsistentă. Îmi propun ca X-FEST să devină, în timp, cel mai important Festival Internațional de Teatru al României.” (Vlad Cristache, Manager Teatrul EXCELSIOR)

În ceea ce privește selecția, celebrul Schaubühne Theater din Berlin revine în București, de data aceasta cu O istorie a violenței, un spectacol în regia unui star al regiei contemporane, Thomas Ostermeier, probabil cel mai marcant nume din istoria teatrală recentă. O altă companie teatrală din Berlin, de mare succes internațional, RambaZamba, vine pentru prima dată în țara noastră cu spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, în regia lui Leander Haußmann, celebru actor și regizor german de teatru și film, care a montat la cele mai prestigioase teatre din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin. Din Franța vom aduce un spectacol cu o prezență de mare succes în această vară în programul Festivalului de la Avignon –  Cea care privește lumea, produs de Hédéra Hélix și Mascaret Production, scris și regizat de Alexandra Badea, recent laureată cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze. Tot în X-FEST veți avea șansa să vă întâlniți și cu două senzaționale trupe de teatru din Cehia. BOOM vol. 2, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga, conceput și regizat de Rostislav Novak Jr.,a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe în august 2022. Studenți și absolvenți ai Academiei de Teatru și Circ din Kiev au fost invitați să lucreze alături de tinerii artiști ai Circului La Putyka și împreună au găsit un limbaj comun, într-o combinație efervescentă de teatru, circ, acrobație, break dance, street dance, dans contemporan, muzică live și artă modernă. This is not a love song, spectacolul companiei Ufftenzivot din Praga, regizat de Sára Arnstein, este o explozie de muzică, improvizație și umor despre muzica pop și modul în care industria muzicală ne influențează viețile într-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu. Din Grecia, de la Salonic, vine spectacolul Humanitarium, al teatrului Ars Moriendi, conceput de tânărul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, în care spectatorii votează câștigătorul după fiecare rundă, pe o aplicație instalată pe telefoanele mobile la intrarea în sală. Teatrul Național ,,Ivan Vazov” din Sofia participă la festival cu un spectacol marca Andrea Gavriliu. Fiesta este un remarcabil performance, la granița dintre teatru și dans, creat de una din cele mai apreciate coregrafe din România împreună cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria.

Ateliere pentru tineri

În paralel cu spectacolele, pe întreaga perioadă a Festivalului, se va desfășura și o secțiune de formare pentru tineri care include un Workshop de dramaturgie susținut de Alexandra Badea, regizor de teatru și film, dramaturg, romancier, regizor asociat al Teatrului Național „La Colline” din Paris, la care vor participa opt tineri pasionați de teatru, finaliștii ediției din acest an ai Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA. La finalul atelierului va avea loc o serie de spectacole-lectură cu textele selecționate, cu participarea actorilor Teatrului EXCELSIOR. În plus, Teatrul EXCELSIOR va lua cu asalt liceele bucureștene prin proiectul #oradedirigentie, care propune o serie de spectacole in zeci de licee bucureștene. Spectacolele vor avea loc în sălile de curs, ca un flash mob în timpul orei de dirigenție, vor aborda teme strict legate de problemele cu care se confruntă noua generație și vor fi urmate de dezbateri între actori și tinerii spectatori.

Programul X-FEST 2023, ediția I

Sâmbătă, 7 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: DOUĂ ORE CU PAUZĂ (un spectacol de Gianina Cărbunariu; Teatrul EXCELSIOR București; 2 h (cu pauză) / 14+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)

Duminică, 8 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: DOUĂ ORE CU PAUZĂ (un spectacol de Gianina Cărbunariu; Teatrul EXCELSIOR București; 2 h (cu pauză) / 14+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic: ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI/EINER FLOG ÜBER DAS KUCKUCKSNEST (de Dale Wasermann după romanul omonim al lui Ken Kesey; regia Leander Haußmann; RambaZamba Theater Berlin, Germania; 1 h 40 min (fără pauză) / 14+; spectacol în limba germană cu traducere în română și engleză)

Luni, 9 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: TSCHICK. DE CE AM FURAT MAȘINA (adaptare Robert Koall după romanul omonim al lui Wolfgang Herrndorf; regia Irisz Kovacs; Teatrul German de Stat Timișoara; 1 h 50 min (fără pauză) / 12+; spectacol în limba germană cu traducere în limba română și limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Național București, Sala Ion Caramitru: O ISTORIE A VIOLENȚEI/IM HERZEN DER GEWALT (de Édouard Louis; adaptare Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer și Édouard Louis; regia Thomas Ostermeier; Schaubühne Theater Berlin, Germania; 2 h (fără pauză) / 16+; spectacol  în limba germană cu traducere în română și engleză)

Marți, 10 octombrie

 • 18.00 Teatrul Metropolis, Sala Mare: FIUL (de Florian Zeller; regia Bobi Pricop; Teatrul „Regina Maria” Oradea; 1 h 45 min / 14+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Național București, Sala Ion Caramitru: O ISTORIE A VIOLENȚEI/IM HERZEN DER GEWALT (de Édouard Louis; adaptare Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer și Édouard Louis; regia Thomas Ostermeier; Schaubühne Theater Berlin, Germania; 2 h / 16+; spectacol în limba germană cu traducere în limba română și limba engleză)

Miercuri, 11 octombrie

 • 18.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan: CEA CARE PRIVEȘTE LUME/CELLE QUI REGARDE LE MONDE (text și regie Alexandra Badea; Hédéra Hélix & Mascaret Production, Franța; 1 h / 10+; spectacol în limba franceză cu traducere în limbile română și engleză)
 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: ANTISOCIAL (un spectacol de Bogdan Georgescu; Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu; 1 h / 15+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)
 • 21.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan: CEA CARE PRIVEȘTE LUMEA/CELLE QUI REGARDE LE MONDE (un spectacol de Alexandra Badea; Hédéra Hélix & Mascaret Production, Franța; 1 h / 10+; spectacol în limba franceză cu traducere în română și engleză)

Joi, 12 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: NAUFRAGIAT! (de Donald Margulies; regia Andrei Huțuleac; Teatrul „Maria Filotti” Brăila; 2 h (fără pauză) / 10+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Mic, Sala Atelier: JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE (de Edna Mazya; regia Diana Mititelu; Teatrul de Stat Constanța; 1 h 10 min / 14+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)

Vineri, 13 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: HUM@NITARIUM (de Stela Papadimitriou; regia Thanos Nikas; Ars Moriendi Theatre Group Salonic, Grecia; 1 h 10 min / 15+; spectacol în limba greacă cu traducere în limba română și limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Godot, Palatul Bragadiru: FIESTA (concept și coregrafie Andrea Gavriliu; Teatrul Național „Ivan Vazov” Sofia, Bulgaria; 59 min / 15+; spectacol de teatru fizic)

Sâmbătă, 14 octombrie

 • 18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: THIS IS NOT A LOVE SONG (regia Sára Arnstein; Ufftenživot Praga, Cehia; 1 h 20 min / 15+)
 • 20.00 Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu: FRONTAL (după Ion Creangă; un spectacol de Gianina Cărbunariu; Teatrul Tineretului Piatra Neamț; 2 h 10 min  / 16+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)

Duminică, 15 octombrie

 • 17.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian: PUNK ROCK (de Simon Stephens; regie Vlad Cristache; Teatrul EXCELSIOR București; 2 h 45 min (fără pauză) / 15+; spectacol în limba română cu traducere în limba engleză)
 • 20.00 Teatrul Național București, Sala Studio: BOOM vol. 2 (concept și regie Rostislav Novák Jr.; Cirk La Putyka Praga, Cehia; 1 h 10 min / 15+; spectacol jucat în limbile engleză, cehă și ucraineană cu traducere în limbile română și engleză)

Biletele sunt disponibile online și la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici