Vlad Mureșan, artistul care propune un nou sens deșeurilor de pe malurile Bistriței, într-o expoziție art noir

Deșeurile de pe malurile râului Bistrița și Someș au primit un nou sens duminică, 6 februarie, la Magic Puppet din Cluj. Artistul bistrițean Vlad Mureșan, absolvent al Liceului de Arte „Corneliu Baba”, le scoate la lumină, amplasându-le la loc de cinste, într-o expoziție art noir.

Vlad Mureșan e un artist minunat. Nu doar că operele sale sunt superbe, dar tot ceea ce veți vedea în cadrul Un amar de la Vlad Mureșan – Expoziție Art Noir – este făcut din materiale adunate de pe malurile râurilor Bistrița și Someș. Se încurajează astfel responsabilitatea ecologică și creativitatea. Vă așteptăm la vernisaj în perioada 6 februarie – 11 la Magic Puppet”, transmit organizatorii.

Este vorba despre o expoziție cu vânzare care va fi împărțită în 3 categorii: lucrări originale, Fun art și Obiecte handmade; va putea fi vizitată zilnic până vineri, 11 februarie, între orele 13:00 și 19:00.

Vlad Mureșan a mărturisit că a avut la dispoziție „o varietate largă de deșeuri. Am găsit lucruri destul de interesante pe malurile acestor două râuri, care-mi sunt mai la îndemână. Fie că le descopăr în mediul natural, fie pe stradă, aleg doar deșeurile mai „frumoase”. Cele care îmi inspiră o posibilă lucrare. Sau o componentă pentru a completa o lucrare deja începută. Sau diverse materiale pe care le culeg pentru că nu le pot lăsa în halul în care le-am găsit. Cum ar fi, de pildă, un sac plin de gunoaie care blochează o parte din cursul apei sau o intrare pe vreo stradă… Eu și fratele meu, Paul Mureșan, suntem din Bistrița. Suntem aprovizionați cu inspirație cât pentru o viață întreagă. Am absolvit amândoi Liceul de Arte Corneliu Baba. Primele mele lucrări de tip Art Noir, tot din deșeuri, au fost expuse chiar la Bistrița. În frumoasa curte a unui prieten bun. Aici publicul a fost mai restrâns”, explică Vlad Mureșan.

Artistul a recunoscut că art noir este mai degrabă specific filmelor. Dar se simte foarte atras de atmosfera misterioasă și întunecată pe care acesta o oferă: „Mă pasionează felul în care poate fi folosită lumina, abundența întunericului, personajele eroice văzute într-o latură frământată. Sau mesajele obscure și existențiale care mă ajută să-mi exprim viziunile și să le transpun fie în lucrări de grafică, fie în sculptură.”

Artistului bistrițean i se întâmplă deseori să fie confundat cu proprietarul cofetăriei „Un dulce de la Vlad Mureșan” și de aceea a încercat, cu expoziția de față, să creeze o paralelă între dulce și amar. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici