Vernisaj la Pavilionul Goethe din București. „Paris-Odessa: Călătorie în clar-obscur”

Goethe-Institut București și Institutul Francez din România prezintă expoziția „Paris-Odessa: Călătorie în clar-obscur”, al cărei vernisaj va avea loc în 10 ianuarie, între orele 18.00 și 20.00 la Pavilionul Goethe de pe Calea Dorobanți 32. Aceasta rămâne deschisă publicului larg, cu acces gratuit, până la finalul lunii februarie.

„Paris-Odessa: Voyage en clair-obscur” este un jurnal fotografic al artistei contemporane Géraldine Cario, care a pornit într-o călătorie personală, cu trenul, de la Paris la Odessa, spre locuri necunoscute, evocate doar de poveștile copilăriei. Este o întoarcere la rădăcini și o confruntare a memoriei, care nu reprezintă decât o geografie a imaginarului. 

Expoziția prezintă itinerariul parcurs de Géraldine Cario, care combină în arta ei elemente din fotografie și scriere, ce compun 20 de diapozitive gigantice retroiluminate. Imaginile sunt expuse pe pelicule transparente, utilizate în mod normal pentru imprimarea negativelor, și pe filtre cinematografice sub forma unor cutii de lumină. Artista a păstrat forma unui diapozitiv, mărind dimensiunile obișnuite ale acestuia și inducând ideea de privire prin microscop. Uneori, a compartimentat mai multe fotografii pe același diapozitiv, ca și cum ar fi posibil să ai mai multe perspective deodată.

Pe urmele exilului familiei sale, numele de orașe, străzi și țări străine, misterul vieților trecute, dezrădăcinarea, moștenirea grea a Europei secolului XX o poartă spre înțelesuri noi ale memoriei și ale absenței. Timpurile se amestecă, istoriile se intersectează. Astfel, senzația de deplasare se intensifică, generând o călătorie fotografică precum o conversație tăcută între artist și privitor.

Géraldine Cario locuiește și lucrează la Paris.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici