Săptămâna viitoare, marți, 18 iunie, la ora 18.30, la Institutul Cervantes din București va avea loc vernisajul expoziției „Baladele Coralului” / „Las Baladas del Coral”, un proiect inedit de eseu fotografic aflat la jumătatea distanței dintre documentar și călătorie imaginară, semnat de artistul spaniol Joan Alvado.
Evenimentul va avea loc chiar în prezența artistului-fotograf, Joan Alvado, și face parte din proiectele incluse în ediția din acest an a Anualei de art și știință Neo Art Connect NAC.
Baladele Coralului
Fotograful Joan Alvado, cunoscut pentru tehnica sa de folosire a imaginației ca instrument de reinterpretare a teritoriului și de transcendere a reprezentării documentare, a reunit în proiectul „Baladele Coralului” / „Las Baladas del Coral” un număr de 44 de fotografii, pe care iubitorii de artă din capitală le vor putea vedea cu acces gratuit în perioada 18 iunie – 19 iulie.
În august 1917, în timpul Primului Război Mondial, vaporul Llanishen a fost lovit de torpilele unui submarin german în apropierea coastei din Cadaqués, naufragiind în golful Es Caials. Familia Kontos, o familie de marinari greci, a sosit la Alt Empordà pentru a se ocupa de lucrările de dezmembrare a navei. Până la urmă, aceștia s-au stabilit în Cadaqués, pentru a-și câștiga existența ca scafandri și pescari de corali la Cap de Creus, dedicându-și restul vieții explorării adâncurilor mării.
Pornind de la această cronică adevărată, „Baladele Coralului” / „Las Baladas del Coral” este un eseu fotografic aflat la jumătatea distanței dintre documentar și călătorie imaginară ce ne poartă cu gândul către un roman de aventuri. Protagoniștii expoziției sunt oameni, animale și plante care viețuiesc în simbioză cu lumea adâncurilor, atât de necunoscută autorului, într-un cadru atât unic și de o forță telurică deosebită precum Cap de Creus.
Proiect a fost dezvoltat în cadrul rezidențelor artistice ale festivalului In-Cadaqués din 2022.
Despre fotograful Joan Alvado
Fotograful Joan Alvado (Altea, 1979) locuiește la Barcelona din anul 2005. Cu ajutorul imaginației, reușește să reinterpreteze mediul în lucrările sale și să depășească reprezentarea documentară.
O parte din lucrările sale fac parte din colecții publice și private din Germania, Statele Unite, Portugalia, Franța și Spania. A expus în spații precum Palau de la Virreïna (Barcelona), Fototeca de Cuba (Havana), Forum das Artes (Braga, Portugalia), Fundația Antonio Pérez (Cuenca), Festivalul Circulations (Paris), Institutul Cervantes din Belgrad și Fundația Michael Horbach din Köln.
Proiectele sale au fost publicate în presa internațională, precum Newsweek, CNN, The Washington Post, El País, Der Spiegel, The Guardian, Liberation, Fisheye, Burn Magazine, Leica Fotografie International (LFI) sau La Repubblica.
În 2021, Alvado a primit din partea studioului de artă Land Art FAR021.3 și a Primăriei Arcos de Valdevez invitația de a participa la o rezidență artistică în nordul Portugaliei. Astfel, a luat naștere proiectul „Os Batismos da Meia-noite”, după mai multe luni în care artistul a observat la fața locului cum izolarea unui mediu natural poate modela credințele spirituale ale locuitorilor din cele mai vechi timpuri până în prezent. În 2022, proiectul a fost distins cu Premiul Galicia pentru fotografie contemporană. Proiectul a fost expus la Fórum das Artes din Braga (PT), în cadrul festivalului Encontros da Imagem, precum și într-o instalație de Land art în localitatea Arcos de Valdevez (PT).
Program de vizitare al expoziției
Expoziția se poate vizita în perioada 19-28 iunie, de luni până joi, de la 09:00 la 20:30.
În perioada 01 iulie – 19 iulie, se vizitează de luni până joi, de la 09:00 la 16:00, cu excepția sărbătorilor legale.