Va veni și momentul în care Rusia va fi invadată la rândul ei: nu cu bocanci și șenile, cum au făcut ei în Ucraina, ci cu o cantitate imensă de ruble 

Aud din ce în ce mai des temeri legate de plata în ruble rusești a gazului exportat de Putin către „țările neprietenoase”. Oameni îngrijorați, care nu pot să dorm nopțile gândindu-se cum bietul nostrum ministru de finanțe trebuie să stea la coadă la casele de schimb și să ia ultimele ruble din vistieriile acestora pentru a plăti gazul mult dorit. NOT!

Mecanismul puțin dezbătut este unul de plată în conturi rusești. Cumpărătorii vor fi obligați să deschidă conturi la Gazprombank, aceasta cumpărând ruble în numele beneficiarului, urmând să transfere acele ruble în conturile exportatorului rus, compania Gazprom, parte a aceluiași concern ca și banca intermediară. Un mecanism aparent inteligent, ținând cont că Rusia are avantajul faptului că va stabili un curs preferențial, mult diferit față de cel creat prin mecanisme monetare normale.

Bifând doar în linii mari aspectul legislativ despre care alții sunt cu siguranță mai în măsură să vorbească, orice contract pentru furnizarea de gaze naturale este semnat pe perioade lungi de timp, iar modificările termenilor contractuali se pot face doar cu acordul părților prin acte adiționale care cu siguranță nu vor fi niciodată acceptate de Occident. Dacă scopul lui Putin ar fi fost sistarea furnizării de gaze către lumea civilizată, ar fi făcut asta încă din prima zi, nu ar fi încercat să arunce fumigene trimise în încercarea de a pune presiune pe „țările neprietenoase”, cu scopul de a negocia oprirea anumitor sancțiuni. Teoria este confirmată chiar de OMV zilele acestea, care anunță că va plăti în euro gazele rusești cumpărate de la fostul gigant Gazprom, așa cum scrie în contract.

Ca să înțelegem măsurile luate de Kremlin, trebuie să conștientizăm că o monedă națională slabă încurajează exporturile, dar nu ajută la finanțarea războiului, în Rusia intrând practic mai puțini bani dacă gândim problema în putere de cumpărare, nu în valoarea absolută. Mai mult de atât, cât de bine credeți că se simte un dictator atunci când moneda țării lui este folosită în tranzacții internaționale și joacă în aceeași ligă cu dolarii americani? Sună bine, nu?

Analizând din perspectiva rusă, o țară îngropată în sancțiuni și cu acces aproape imposibil în schimburi comerciale globale nu prea are la ce să folosească valutele internaționale; de ce ai avea nevoie de euro sau dolari în Rusia, când singura lor utilitate acolo este să le dai foc și să te încălzești cu ei? Atunci când EUR și USD reprezintă peste 80% din rezervele valutare la nivel mondial, cu ce sunt aceste valute utile unei țări excluse din jocurile marilor blocuri comunitare internaționale? Putem specula că vor exista țări proxy care vor fi folosite pentru a alimenta în continuare Rusia cu bunuri și servicii atât de necesare și că acestea vor trebui plătite în valute internaționale, dar oare pe termen lung va fi vreun producător dispus să încalce sistematic embargoul, știind că produsele lui ajung în Rusia și că în orice moment riscă să fie la rândul său sancționat?

Și dacă disperarea Rusiei nu se vede din satelit, trebuie să ne uităm și la faptul că exportatorii autohtoni, inclusiv producătorii, au fost obligați să schimbe în ruble un minim de 80% din valuta pe care o primesc în schimburile comerciale. Cu toate că banca centrală a Rusiei a încercat să cumpere ruble pentru a susține moneda odată ce acesta începuse să se devalorizeze de la minut la minut, era clar că strategia nu putea să fie una pe termen lung, mai ales că inclusiv banca centrală a Rusiei a fost exclusă din SWIFT — și, cum trimiterea valutiștilor în piețe ca să cumpere ruble nu părea să fie o soluție, s-a ales varianta plății gazului.

Ce nu știe Putin este că: atunci când încerci să apreciezi moneda, poate fi o soluție utilizarea ei ca activ în rezerva internațională a altor state, dar inflația va fi una galopantă. Pe termen scurt, pare cea mai bună frână pentru inflație; pe termen lung, efectul va fi unul de bumerang. Dacă BCE va tipări mâine euro, efectul va fi frânat de faptul că euro este astăzi activ în rezerva tuturor statelor UE și nu numai, dacă Rusia va tipări mâine ruble, efectul va fi prăbușirea economică a unei țări aflate și-așa în declin.

Să crezi că vreodată rubla o să poată concura dolarul sau moneda unică europeană este nu doar o inepție, ci și un calcul pierzător, pentru că indiferent cât de bine se valorizează rubla rusească astăzi, ajungând aproape la cotațiile de dinaintea invadării Ucrainei, va veni și momentul în care Rusia va fi invadată la rândul ei: nu cu bocanci și șenile, cum au făcut ei în Ucraina, ci cu o cantitate imensă de ruble din rezervele altor state sau chiar din rezerva Fondului Monetar Internațional, una deloc de neglijat, ținând cont că 75% din cotele FMI sunt plătite în moneda națională de către statele membre. Care va fi atunci soluția Kremlinului? Să spună că i-a învins capitalismul și „Occidentul decadent”?

Tot ceea ce Moscova a reușit să facă pe moment a fost o creștere a prețului gazelor europene, creștere generată de tensiuni și instabilitate în piață, nici pe departe de măsurile luate de Rusia, instabilitate accentuată de lipsa stocurilor și o cerere mult mai mare, ceea ce a făcut ca producătorii de oțel și produse chimice să aibă de suferit, fiind mari consumatori de gaze, să fie nevoiți să-și restrângă producția.

Pe termen lung, probabil că multe state vor raționaliza aprovizionarea cu energie, ceea ce Germania a anunțat deja că este dispusă să facă, dar nu vor accepta șantajul lui Putin, ceea ce ar însemna o accelerare a tranziției de la mărfurile rusești la mărfuri din alte surse, accelerând declinul Rusiei. Mulți analiști spun că un următor pas ar fi închiderea gazoductelor, deoarece Europa și lumea civilizată nu vor accepta să facă din rubla rusească o valutară internațională; eu cred că Rusia nu se află în situația în care poate pune condiții sau poate renunța la exportul de gaze, mai ales că multe state vor prefera raționalizarea consumurilor și importul de gaze lichefiate din Statele Unite, apoi să aștepte. Să aștepte falimentul Rusiei, care deja a folosit ultimele rezerve de dolari pentru a plăti obligațiunile în ultima zi în care plata a fost posibilă.

mm
Adrian Popa
Adrian Popa este antreprenor român, cu o experiență de 10 ani în domeniul asigurărilor și pieței de capital. Are studii în finanțe și afaceri internaționale la Universitatea Româno-Americană. Începând cu anul 2012 lucrează pe piața asigurărilor, iar din 2014 pe piața de capital. De-a lungul timpului a oferit consultanță în managementul riscului pe piața de capital pentru mai multe companii din România, Elveția și Marea Britanie. Trainer și lector în domeniul asigurărilor.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici