Cabana Urlea se ridică din cenusă. Legendară în Munții Făgăraș, aceasta va fi reconstruită după ce terenul pe care s-a aflat a intrat în proprietatea asociației Poveștile Carpaților, anunță Bună Ziua Făgăraș. Imobilul a ars complet în septembrie 2019, după ce focul ar fi fost pus intenționat.
„Cel mai important pas a fost făcut! După îndelungi obstacole, vânzarea terenului și negocierea cu noii proprietari (…), asociația este proprietara terenului acum. Trecutul nu îl putem schimba, dar viitorul da”, a anunțat „Povesțile Carpaților”. Deși costurile materialelor s-au dublat, proiectul de reconstruire rămâne „în picioare” și va fi implementat, potrivit reprezentanților asociației: „acum lucrăm la proiect pentru a fi viabil. Vă ținem la curent cu pașii următori”.
Construcția va fi prietenoasă cu mediul
În mai 2019, aflată într-o stare avansată de degradare, Cabana Urlea a fost cumpărată de Asociația Poveștile Carpaților pentru a o readuce viață, urmând să fie repună în circuitul turistic.
„Știam că este lăsată în paragină, ne-a plăcut foarte mult și am considerat că trebuie să facem ceva ca să o readucem la viață. Noi vrem să o refacem, să o repunem în circuitul turistic cu ajutorul oamenilor de munte și nu numai”, spuneau la acea vreme reprezentanții asociației pentru sursa citată.
Tot atunci au fost făcute publice imagini cu viitorul imobil care trebuia să fie reconstruit eco și urma să aibă o capacitate de 35 de locuri (parter, etaj și mansardă). Conceptul arhitectural combină stilul vechi cu cel nou, având în vedere că există o diferență de aproape 100 de ani între acesta și primul.
În septembrie 2019, cabana și o anexă a acesteia au ars din temelii, iar focul ar fi fost pus intenționat, potrivit membrilor ONG-ului. Aceștia declarau atunci că este un act de vandalism. Pădurarul din zonă ar fi văzut incendiul, dar nu ar fi intervenit pentru stingerea lui, deși exista pericolul ca focul să se extindă pe munte, potrivit bunaziuafagaras.ro.
Dezastrul a fost descoperit în timp ce specialiștii urcau pentru a preleva probe de teren pentru studiul geotehnic necesar demarării proiectului tehnic de refacere a cabanei.
Anchetă fără rezultate
Inspectoratul de Poliție Brașov a deschis o anchetă și a anunțat că face cercetări într-un doar penal pentru distrugere din culpă, însă rezultatele acesteia nu au mai fost făcute publice.
Construită între 1926 și 1927, Cabana Urlea fusese abandonată de toți proprietarii, deși era un simbol al turismului montan.
Poveștile Carpaților
Obiectivul principal al asociației este reconstruirea Cabanei Urlea din estul Munţilor Făgăraş și a fost înființată după ce un număr mare de români au făcut donații pentru acest scop.
„Acesta este un proiect unic pentru România, deoarece ne vom asigura că sunt respectate toate standardele ecologice şi de sustenabilitate. Cabana Urlea va fi un model de funcţionare, iar soluţiile găsite în cadrul acestui proiect vor fi aplicate pentru modernizarea altor cabane”, potrivit reprezentanților.
Un obiectiv secundar este crearea unei rețele de cabane model în munții Carpați, prin susținerea logistică, operațională și financiară a cabanelor deja existente. Această rețea de cabane ar urma să fie principalul motor pentru promovarea și susținerea unui turism responsabil și durabil în munții României.
„Considerăm că o cabană este mai mult decât un adăpost, aceasta poate fi un centru de informare şi de educaţie strâns legat de comunitatea locală. Considerăm că este un privilegiu să putem construi o cabana în mijlocul naturii şi considerăm că protecţia mediului înconjurător ar trebui să fie o prioritate în adminsitrarea acesteia”, adaugă membrii asociației.