UNSEEN.CONCERT IN THE DARK II: muzică clasică în întuneric deplin la Brașov și Timișoara

„Unul dintre cei mai străluciți tineri pianiști ai momentului”, cum îl descrie o legendă a muzicii clasice internaționale, Martha Argerich, artistul de origine română stabilit la Londra Florian Mitrea, profesor la Academia Regală de Muzică, va urca pe scenele filarmonicilor de la Brașov și Timișoara pentru a aduce publicului o experiență unică în România – pian live ascultat în sala de concert cu lumina stinsă, în cadrul UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, singurul eveniment de muzică clasică din țară care are loc în întuneric deplin. Biletele pentru recitalurile susținute de Florian Mitrea pe 22, 23 și 25 octombrie s-au pus în vânzare prin wwww.iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 60 de lei.

Pianistul de origine română stabilit la Londra Florian Mitrea, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra, al cărui debut a avut loc pe scena Carnagie Hall din New York, distins cu premii la unele dintre cele mai importante competiții la nivel mondial, precum Concursul Internațional de Pian de la Glasgow și Concursul de Pian de la Royal Overseas League, revine pe scenele din România pentru a susține mai multe recitaluri solo de pian cu lumina stinsă, în întuneric deplin în cadrul celei de-a doua ediții UNSEEN.CONCERT IN THE DARK, singurul eveniment de muzică clasică din țară care propune publicului o experiență unică: în sala de concert luminile se sting, iar sunetul rămâne singura conexiune între artist și spectator.

Recitalurile sunt programate să aibă loc pe 22 octombrie și 23 octombrie, cu începere de la ora 19.00 la Brașov, în Sala Patria a Filarmonicii Brașov și pe 25 octombrie, la Timișoara, cu începere de la ora 19.00, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Florian Mitrea va interpreta: Sonata nr. 21 în Do Major Op. 53, de Ludwig van Beethoven, Für Alina, de Arvo Pärt, Fantezia Nr.3 în re minor K397, de Wolfgang Amadeus Mozart și Sonată după o lectură din Dante (Fantasia Quasi Sonata), de Franz Liszt. Experiența va fi întregită de instalația de artă contemporană intitulată Metamorface, realizată de artistul electronic Sebastian Florea, despre fotografii care devin sunete și pixeli care se transformă în unde. De asemenea, la finalul fiecărui recital, publicul este invitat să participe la o discuție liberă cu artiștii și cu ceilalți spectatori, prin care este încurajată sinceritatea și confesivitatea.

Biletele pentru evenimentul UNSEEN.CONCERT IN THE DARK sunt puse în vânzare în rețeaua www.iabilet.ro, astfel:

  • pentru cele două recitaluri din Brașov: 22 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, ; 23 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, .

  • pentru recitalul din Timișoara, 25 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, .

 

„Concertele în întuneric propun o atmosferă de intimitate cu sunetul și mai ales cu noi înșine, cu partea nevăzută și necunoscută din noi. Am gândit experiența Unseen. Concert in the Dark ca o provocare pentru noi toți și un prilej de a descoperi cum să ascultăm mai atent, cum să simțim mai profund și cum să găsim curajul de a vorbi despre emoțiile noastre, despre ceea ce ne face vulnerabili, într-un efort comun de exersare a empatiei. Muzica va fi liantul dintre noi, dar și punctul de plecare pentru discuția de după concerte.”, a declarat pentru presă Cristina Bobe, autor al conceptului UNSEEN.

UNSEEN.CONCERT IN THE DARK

Inițiat și curatoriat de Cristina Bobe, evenimentul propune primele concerte de muzică clasică din România care pot fi ascultate în întuneric deplin. Experiența recitalurilor este reimaginată într-o versiune relaxată, fără presiunea etichetelor sociale și a rigorilor cu care suntem obișnuiți, având inclusiv efect terapeutic. Proiectul a fost dezvoltat, timp de doi ani, în colaborare cu violonistul Valentin Șerban. UNSEEN. CONCERT IN THE DARK a debutat ca eveniment în anul 2019, cu o serie de recitaluri pe muzică de Bach susținute de Valentin Șerban, laureat al Concursului Internațional George Enescu, bucurându-se de un succes extraordinar. Concertele în întuneric au început din spațiul galeriei Artera (București), au călătorit în alte 11 spații alternative din România (Mina Petrila, Muzeul Mamei, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, biserici fortificate din Roșia Montană, Cinșor, Peșteana, o șură din satul Șomartin etc.) și s-au încheiat cu un recital extraordinar la Filarmonica de Stat Sibiu, recital care a atins un număr record de spectatori pentru un concert cameral, cu peste 500 de bilete sold-out cu o lună înainte de concert.

Despre FLORIAN MITREA

Descris de Martha Argerich ca fiind „unul dintre cei mai străluciți tineri pianiști ai momentului”, Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow 2017, Saint Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 și câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League. Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona 2016. De asemenea, în 2018, a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall. În prezent este profesor în cadrul Facultății de Pian a Academiei Regale de Muzică din Londra, cât și la Școala Purcell pentru tineri muzicieni. Este invitat în mod regulat să susțină cursuri de măiestrie la Tokyo și la București.

Despre CRISTINA BOBE

Artist vizual. A studiat filosofie la Universitatea București și fotografie la Universitatea Națională de Arte București. Este cunoscută pentru fotografiile sale din domeniul medical, cât și pentru ideile creative care stau la baza unor inițiative unice în spațiul cultural românesc, precum proiectul fotografic „Gentle Violence”, expus la Muzeul Național Brukenthal în două ediții („The Heart” și „Faces of Change”) – un demers de documentare și explorare artistică a intervențiilor chirurgicale pe cord deschis și a celor de chirurgie plastică; galeria „Artera” din București – un spațiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre arte și sănătate/corp/medicină; conceptul „UNSEEN”, care propune singurele concerte de muzică clasică din România, desfășurate în întuneric complet.

Despre SEBASTIAN FLOREA

Pasionat de muzica electronică, Sebastian Florea este artista electronic, experimentează și se implică în colaborări creative interdisciplinare. În 2014 se alătură expoziției „Gentle Violence”, ediția „The Heart”, cu o lucrare sonoră care redă și interpretează atmosfera din sala de operație, cât și percepția pacientului ca spectator pasiv al propriei intervenții chirurgicale. Colaborarea cu proiectul „Gentle Violence” continuă și în 2016, pentru ediția „Faces of Change”, în cadrul căreia se alătură cu instalația audio-video „Metamorface”. Atunci când nu compune, îi place să construiască și să deconstruiască device-uri utilizate în muzica electronică.

Regulile de acces în sala de concert se vor face în conformitate cu normele în vigoare. Accesul se va realiza cu o oră înainte de a începe spectacolul. Publicul prezent va ocupa 50% din capacitatea sălii. Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului este obligatorie. Masca trebuie să acopere gura și nasul. La intrarea în sala de concert, publicul va prezenta un act de identitate, precum și dovada oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare).

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici