Un nou proiect De Basm – MAȘINUȚA DE SCRIS: ghid de scriere creativă, ateliere și concurs de scriere creativă în școli, webinar dedicat profesorilor

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace. 

Programul se adresează elevilor de gimnaziu și se derulează în parteneriat cu ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și Editura Arthur.  

A fost publicat ghidul digital

Chiar zilele acestea a fost publicat în format digital ghidul de scriere creativă MAŞINUŢA DE SCRIS, disponibil pentru cu acces gratuit pe site-ul asociației.

Acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii și jocuri creative pentru ca elevii să își antreneze imaginația și să înceapă să creeze propriile povești. Ghidul a fost conceput și redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărți pentru copii și adolescenți, membre ale Asociației De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grünberg, Luminița Corneanu și Andreea Iatagan, pe baza experiențelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include și o listă bogată de recomandări de lectură. 

Promovarea proiectului în școli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajaţi să gândească liber, să se exprime fără oprelişti şi să îşi antreneze imaginaţia. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură.

Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă școli din întreaga țară, atât din mediul urban, cât și din mediu rural, cărora li se adaugă o școală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni. Școlile din România care participă în proiect sunt: Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” (Cluj), Școala Gimnazială „Lăpuș” (Maramureș), Școala Gimnazială „Constantin Gheorghiță” (Podari, Dolj), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” (Tulcea), Colegiul Național „Mihai Eminescu” (Buzău), Școala Gimnazială Șeica-Mare (județul Sibiu), Școala Gimnazială ”Elena Doamna” (Oradea), Școala Gimnazială „Ioan Bădescu” (Popești-Leordeni, Ilfov), Liceul Tehnologic „Rusetu” (Buzău). 

Concursul „Scris și făcut!” vine ca un corolar al activităților din cadrul proiectului.  În acest fel, elevii participanți la ateliere vor avea ocazia de a-și exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate și de pace. Cu această pandemie fără precedent și cu un război în derulare la granițele României, copiii au fost nevoiți să se adapteze permanent, ceea ce a fost pe de o parte provocator, dar și o nouă experiență în același timp. Competiția caută să surprindă chiar călătoria copiilor prin aceste încercări, să afle cum s-au decantat aceste experiențe de viață, oferindu-le o oportunitate de a-și spune poveștile. Cele mai interesante și mai reușite povești despre speranță și solidaritate realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate și în revista Consilierul de lectură.

Un webinar dedicat profesorilor de limba și literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităților din proiect. Cele cinci scriitoare De Basm vor populariza ghidul de scriere creativă în rândul cadrelor didactice, astfel încât acesta să poată fi folosit în cât mai multe clase şi să ajute cât mai mulţi copii. 

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici