În luna iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a avut loc premiera spectacolului-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana, traducere din limba franceză de Alexandra Ionel, în adaptarea lui Tudor Lucanu.
În dicționar, cuvântul maidan este explicat ca „loc viran din interiorul sau de la marginea unei localități, folosit ca arenă sportivă sau teren de luptă”. Prin intermediul spectacolului-lectură Maidan Inferno, actorii TNC au „luptat”, aducând în fața publicului clujean dramele prin care au trecut ucrainienii în timpul luptelor de stradă derulate în perioada 2013-2014, începute ca un protest spontan în seara de 21 noiembrie 2013 împotriva conducerii țării, ca urmare a nesemnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Protestele pro-europene au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume sub numele de „Maidan” sau „EuroMaidan”.
Structurată în 20 de secvențe, piesa urmărește destinele încrucișate a șapte personaje, autoarea reușind să contureze un tablou infernal, așa cum sugerează și titlul piesei, unde eroii sunt în majoritate studenți. Aceștia înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțele armate guvernamentale, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie.
Decorul este unul simplu, care ne transportă pe un maidan: flăcări, cauciucuri aruncate, butoaie din metal, iar printre ele câteva personaje care își împărtășesc cu noi bucuriile, tristețile, teama, poveștile. Din când în când, se spune câte o glumă. Fiecare luptător încearcă să îi anime pe ceilalți. Să nu își piardă speranța. Să lupte în continuare.
„Nu lăsa frica să te cuprindă”, spune unul dintre personaje. Frica există, însă speranța, curajul și dragostea pentru țară o înving.
Din când în când, Liub, interpretat de Cosmin Stănilă, cântă câte un cântec în ucraineană. Noi, cei din public, nu înțelegem, dar simțim.
Presa este și ea prezentă, în primă fază în căutare de subiecte de scandal, care să prindă la public. Reporterița Margot, interpretată de Irina Wintze, ajunge însă în cel mai scurt timp să își aleagă o tabără: tabăra celor care au de suferit și luptă împreună cu ei, adună informații esențiale, pentru ca cei de pe Maidan să știe cum să își facă strategia în continuare. În tabăra de pe Maidan sunt oameni de toate felurile: artiști, jurnaliști, medici, toți luptând pentru aceeași cauză.
În atmosfera de război, se naște o iubire care apucă doar un singur sărut, între Oreste (Matei Rotaru) și Ania (Cecilia Lucanu-Donat). Aceștia sunt separați în toiul luptelor și, prin intermediul dramei lor, devin naratorii poveștii. Oreste petrece câteva luni în comă, iar Ania îl caută neîncetat. Într-un final, cei doi se regăsesc.
„Să ai timp să iubești”, spune unul dintre personaje.
Tensiunea crește din cauza luptelor stradale. Pe un ecran apar mesajele pe care luptătorii de pe Maidan și le trimit unii altora. Revolta și disperarea devin tot mai puternice. Personajele au toate dramele lor interioare și regretele care le macină văzându-se în fața morții.
Statuia lui Lenin este distrusă, iar personajele aruncă pietrele în foc, în mod simbolic, în speranța că așa vor distruge răul. „Doamne, ce-ai cu noi? De ce ne trimiți încercările astea?”, spune Stepanâci, interpretat de Cătălin Herlo, care și-a asumat rolul de lider. Cei care se luptă pentru libertate sunt torturați, mor unul câte unul. Clopotul bisericii bate la miezul nopții pentru cei căzuți. Spiritele se frâng în momentul în care Stepanâci este doborât de un lunetist. Luptele par să înceteze, liniștea pare să se aștearnă din nou. Însă apoi, vine „Întoarcerea în Infern”. Dar „Eroii nu mor. Slavă Eroilor”.
Cu toate că textul a fost scris în urmă cu aproape un deceniu, acesta este extrem de actual în contextul războiului din Ucraina. Într-adevăr, dramele nu pot fi cuprinse în totalitate de mintea noastră, oricât de multă empatie am avea. În schimb, dorința oamenilor din Ucraina de a trăi în liniște, de a scăpa de frica puternicului stat vecin, dorința lor de a lupta pentru libertate, iubirea lor pentru țară sunt ușor de înțeles, iar actorii care au jucat în spectacolul MAIDAN INFERNO au reușit să facă întocmai acest lucru: să ne facă pe noi, cei din public, să înțelegem, să simțim.
Spectacolul face parte dintr-o serie de trei producții realizate de către Teatrul Național în cadrul campaniei UNITER – Artiști români pentru artiști ucraineni. Autoarea textului, Neda Nejdana (născută în 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei) este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani, și printre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina. Dintre multiplele sale realizări profesionale menționăm că este: co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina. De asemenea, a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“; este autoarea a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema, în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. I s-a decernat premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008 și în catalogul celor mai bune piese, al Convenției Teatrale Europene/ETC, în 2012.
Regia și scenografia: Tudor Lucanu. Univers sonor: Radu Dogaru. Distribuţia: Oreste — Matei Rotaru, Ania — Cecilia Lucanu-Donat, Stepanâci — Cătălin Herlo, Zoia — Romina Merei, Liub — Cosmin Stănilă, Margot — Irina Wintze. Fotograf (pe proiecția video): Adriana Băilescu.
(Fotografii articol: Nicu Cherciu)