Kanae Minato, scriitoare japoneză contemporană, a lucrat inițial ca profesoară înainte de a-și începe cariera literară. Confesiuni este debutul ei, care a devenit imediat un succes. Textele sale explorează răzbunarea, vina și ispășirea, moralitatea, relațiile sociale și dinamica puterii, și pun în evidență latura întunecată a oamenilor obișnuiți. Renumită pentru portretele psihologice complexe, care explorează motivațiile și conflictele interioare ale personajelor, folosește deseori mai multe perspective narative și detalii șocante pentru a accentua impactul emoțional al poveștii și a menține tensiunea.
Publicată inițial în 2008, Confesiuni a devenit un fenomen în Japonia, iar la noi a ajuns de abia anul trecut, în traducerea semnată de Oana-Celia Gheorghiu, Editura Litera. A fost de asemenea adaptată cinematografic, în regia lui Tetsuya Nakashima, în 2010, peliculă care a câștigat câteva premii de premii și a fost selectată ca propunerea Japoniei pentru cel mai bun film străin la Oscarurile din 2010.
Personajul principal al romanului Confesiuni este Yuko Moriguchi, o profesoară de gimnaziu a cărei fiică mică, Manami, este găsită moartă în piscina din spatele școlii. Verdictul poliției este că s-a înecat accidental. Cu toate acestea, Moriguchi descoperă că fetița a fost ucisă de doi dintre elevii ei. În loc să raporteze imediat situația poliției, Moriguchi plănuiește o răzbunare meticuloasă. O victimă și o justițiară deopotrivă, în căutarea avidă a răzbunării, o mamă singură care încerca să echilibreze nevoile copilului său cu cerințele locului de muncă, rupe logodna cu tatăl lui Manami după ce află că acesta este seropozitiv. Metodele ei înspăimântătoare de a-și pune în aplicare planul, care încep aparent cu cutii de lapte sănătos, bogat în calciu, însă presupus injectat cu sânge infectat cu HIV, de la profesorul Sakuranomi, escaladează în strategii de manipulare psihologică înfricoșătoare, care par și mai terifiante datorită calmulului cu care le execută.
Kanae Minato este o autoare abilă și folosește tehnica Rashomon pentru a spune povestea din diferite puncte de vedere, oferă perspectivele altor personaje implicate și sondează în trecutul lor. Această abordare transformă cartea într-o experiență complexă și în scurt timp începi să te întrebi despre natura binelui și a răului, despre ce este, de fapt, adevărul, cum putem cu adevărat să determinăm dacă cineva este bun sau rău sau dacă aceste categorii există cu adevărat. Romanul pătrunde în colțurile întunecate ale minților adolescenților protagoniști, dezvăluind o lume cu adevărat înspăimântătoare. Atmosfera este aproape crudă și grotescă și nu se ferește să ilustreze violența, chiar și atunci când vorbește despre viețile minorilor. Shuya și Naoki, cei doi presupuși vinovați, sunt la rândul lor victime ale unor mame cu tendințe maniacale, ale căror comportamente pun bazele pentru tragediile care urmează.
Confesiuni are în centru sentimentul de vină, iar atunci când Yuko Moriguchi decide să spună clasei adevărul despre moartea fiicei sale în ultima zi a semestrului, fără a-i numi direct pe făptași, dar oferind indicii clare despre identitatea lor, ea declanșează un lanț de evenimente care va schimba radical viețile tuturor. Trecerea de la gândurile inițiale ale profesoarei la perspectivele celor doi criminali oferă o viziune multifațetată asupra întâmplărilor. Fiecare personaj are propriile motive și ce alege să facă în aceste situații este diferit și surprinzător.
Personajele sunt autentice, asemănătoare cu oameni pe care i-ai putea întâlni oriunde. Sistemul de justiție propus de Minato se integrează impecabil în dilema centrală, adăugând un strat suplimentar de complexitate morală și ne face să reflectăm asupra dreptății și a răzbunării, dar și asupra dilemei dacă cineva poate fi cu adevărat judecat ca fiind complet bun sau rău. O lectură provocatoare, excelent construită, o călătorie fascinantă și întunecată în mintea umană. Textul lui Kanae Minato surprinde mai ales prin abilitatea de a combina suspansul cu analiza profundă a personajelor pe care le construiește, în tandem cu motivațiile care le determină să acționeze și să caute siguranța.
Confesiuni, Kanae Minato, Ed. Litera, 2023, traducere Oana-Celia Gheorghiu
Fotografie de Carmen Florea.