Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, restaurat și inclus în circuitul turistic

foto: facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

Lucrările la Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, monument istoric din secolul al XV-lea, au fost finalizate, valoarea investiţiei depăşind 11 milioane de lei. Obiectivul va fi inclus în circuitul turistic de anul viitor, informează News.ro.

Prin măsurile de restaurare ale turnului s-au pus în valoare suprafeţele originale ale zidăriei şi finisajelor turnului medieval, detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval, mai ales gurile de tragere şi ancadramentele, înscrisurile şi desenele de epocă pe suprafaţa pereţilor, porţiunea drumului de strajă a fost reabilitată astfel încât să se adapteze refuncţionalizarea accesului şi circulaţiei istorice la cerinţele de astăzi, au fost puse în valoare golurile laterale din interiorul turnului, s-a înlocuit piramida de sticlă cu un nou segment alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă şi unul deschis, care permite accesul publicului şi vizualizarea unei panorame de 360° asupra oraşului.

foto: facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

„Prin acest proiect cu finanţare europeană obiectivul va fi redeschis pentru clujeni şi introdus în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere, precum şi ca spaţiu dedicat evenimentelor culturale. Clădirea proaspăt reabilitată este inclusă în lista monumentelor istorice din România. Proiectul câştigător a fost selectat în urma concursului internaţional de soluţii «Turnul celor trei vârste» organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România”, a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, într-o postare pe Facebook.

Totodată, pentru uşurarea accesibilităţii vizitatorilor în turn, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi, s-a montat un ascensor alături de o nouă scară de vizitare.

foto: facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

„Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unei scări nou propuse, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului. În prezent se derulează procedurile de recepţie şi se lucrează la digitizarea obiectivului de patrimoniu / conservarea digitală, utilizând scanare laser 3D. Accesibilizarea online şi conservarea digitală sunt între recomandările Comisiei Europene pentru monumentele istorice”, a adăugat Boc.

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor”, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, are valoarea totală de 11.108.771,11 lei.

foto: facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

Denumit la început Turnul ţesătorilor, efidiciul face parte din ansamblul celei de-a doua incinte fortificate medievale a oraşului, construcţia lui fiind începută cel mai probabil în ultimele decenii ale secolului al XV-lea şi începutul secolului următor. În anul 1574, turnul a suferit unele intervenţii, probabil în acest an fiind supraînălţat. Tot la sfârşitul secolului al XVI-lea apare şi prima informaţie referitoare la funcţia de turn de supraveghere împotriva incendiilor a acestei construcţii, la data de 10 mai 1585 fiind luată o hotărâre a consiliului orăşenesc în acest sens.

În istoria Turnului ţesătorilor un rol important l-a jucat funcţia sa de turn de veghe contra incendiilor, această funcţie fiind întărită şi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. După demolarea turnurilor de poartă ale oraşului, la începutul anilor 1870 a fost formulată şi posibilitatea de a demola şi acest turn al incintei fortificate, însă la iniţiativa inginerului oraşului János Tompa, sfatul orăşenesc a votat, în 19 martie 1873, ca acest turn să fie transformat în turn al pompierilor.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici