Turneu Classic Unlimited în 10 orașe din țară, printre care Cluj-Napoca, Oradea și Iași

10 spații inedite din 10 orașe din țară se vor transforma, și în această toamnă, în săli de concerte Classic Unlimited, între 8 septembrie și 7 octombrie. Turneul este inspirat de Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul a ajuns în România.

„Ne bucurăm că reușim să concertăm în acest an în multe locuri noi. Pe lângă orașele deja tipice pentru turneul nostru, am încercat să găsim comunități locale unde există inițiative civice sau unde s-au coagulat diverse proiecte de revitalizare comunitară prin artă, așa cum sunt Mina Petrila sau Hala Minda de la Reșița. Am găsit numeroase astfel de comunități deschise să găzduiască concertele noastre și abia așteptăm să ne întâlnim cu publicul de acolo. Pe viitor ne dorim să ajungem în cât mai multe comunități mici, unde muzica clasică nu răsună atât de des”, a declarat Meda Corovei, project manager Classic Unlimited.

Dacă seria de concerte de anul trecut, „A contemporary view”, a prezentat publicului, în contrast, compozitori contemporani români și reprezentanți ai perioadei romantice a muzicii clasice, repertoriul din acest an va sta sub semnul feminității, fiind intitulat „Classic Unlimited – A woman’s touch”.

Unde se întâmplă

Turneul național de muzică clasică susținut de pianistul Bogdan Vaida, care numără deja șase ediții, va ajunge în următoarele locuri:

Repertoriu

În cadrul concertelor din turneu, publicul va putea asculta următoarele piese:
▪ Johannes Brahms – Intermezzo
▪ Mel Bonis – Salomé, seria Femmes de Legende
▪ Mel Bonis – Mélisande, seria Femmes de Legende
▪ Clara Schumann – Nocturna op. 6, nr. 2
▪ Clara Schumann – Scherzo op. 14
▪ Franz Schubert – Impromptu op. 90, nr. 3
▪ Frédéric Chopin – Andante spianato și Marea Poloneză
▪ Serghei Rachmaninoff – Preludiu op. 23, nr. 6
▪ Anamaria Meza – Ansia (2022)
▪ Ciprian Gabriel Pop – Gaia (2022)

Ca în fiecare an, participarea la concerte este gratuită, cu rezervarea în prealabil a biletului pe site-ul evenimentului.

Despre turneu

În cele cinci turnee de până acum, peste 8.000 de persoane au luat parte la cele 55 de concerte Classic Unlimited care avut loc în 41 de locuri neconvenționale din Cluj-Napoca, București, Oradea, Iași, Brașov, Alba Iulia, Baia Mare, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Petrila, Turda și altele. „Classic Unlimited – A woman’s touch” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Evenimentele de la Reșița, Făgăraș, Sighetul Marmației și Petrila sunt parte din proiectul ”Classic Unlimited – The Ladies and the piano”, cofinanțat de Comisia Europeană prin programul Music Moves Europe, respectiv proiectul MusicAIRE.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici