„Triunghiul tristeții”, marele câştigător al galei premiilor Academiei de Film Europene 2022

Lungmetrajul Triunghiul tristeții/Triangle of Sadness, regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund, a obţinut patru trofee, printre care şi „cel mai bun film european”, la cea de-a 35-a ediţie a galei premiilor Academiei de Film Europene (EFA), desfăşurată sâmbătă seară în oraşul islandez Reykjavik, informează Agerpres.

Satira lui Ostlund a fost premiată şi în categoriile „cel mai bun scenarist” – Ruben Ostlund, „cel mai bun regizor” – Ruben Ostlund şi „cel mai bun actor” – Zlatko Buric. Cineastul suedez a câştigat trofeul pentru „cel mai bun film european” şi în 2017, graţie peliculei The Square.

Philippe Bober, care a produs pelicula alături de Erik Hemmendorff, a spus că filmul exemplifică dorinţa Europei de a fi un rai pentru cinemaul de autor:

„Europa este locul unde s-a născut cinemaul şi s-a născut odată cu apariţia regizorilor, aşa că toată industria este construită în jurul regizorilor, pentru a-i sprijini şi a le distribui munca”. „Poate e puţin diferit faţă de cealaltă parte a Atlanticului, unde mai întâi ai reţeaua, iar apoi trebuie să găseşti ceva de pus în reţea”, a mai spus el, potrivit variety.com.

Triunghiul tristeții, câştigător al Palme d’Or la ediţia din 2022 a Festivalului de la Cannes, este o comedie cu accente noir despre Carl (Harris Dickinson) şi Yaya (Charlbi Dean), un cuplu de celebrităţi invitaţi într-o croazieră de lux pe un vas al cărui căpitan este interpretat de Woody Harrelson. Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supravieţuitori blocaţi pe o insulă pustie.

Filmul poate fi văzut în cinematografele din România din 11 noiembrie, fiind distribuit de Independența Film și avându-i în distribuție pe Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean și Zlatko Burić.

Vicky Krieps a fost desemnată „cea mai bună actriţă europeană” pentru rolul împărătesei Elisabeta a Austriei în pelicula Corsage, regizată de cineasta austriacă Marie Kreutzer.

„Vreau să dedic (acest trofeu) tuturor femeilor care au nevoie să fie văzute şi auzite, care trebuie să se elibereze şi să se vindece de aceste răni foarte adânci pe care le purtăm de generaţii, şi că trebuie să ne vindecăm astfel încât femeile şi bărbaţii să poată fi din nou împreună”, a spus Krieps.

Producţia Mariupolis 2 a câştigat premiul pentru „cel mai bun documentar”, iar trofeul i-a fost înmânat fiicei regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina.

„Şi-a pierdut viaţa dintr-un fel de altruism pe care cei mai mulţi dintre noi nu sperăm să-l dobândim – ducând medicamente oamenilor. Mă simt norocoasă că am avut o persoană atât de minunată în viaţa mea”, a spus ea.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici