TRAILER. Portretul scriitoarei interzise pentru „erotism morbid”: „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, acum în cinema

Documentarul-portret De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, de zilele acestea, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

Lista completă cu orașele și cinematografele unde rulează filmul se regăsește aici.

Lansat anul acesta la TIFF, prezentat la Anonimul și Astra Film Festival, filmul de debut la Carlei-Maria Teaha este un portret fascinant și duios făcut Norei Iuga. Poetă, romancieră și traducătoare, Nora Iuga este, la cei 92 de ani ai săi, un personaj unic pe scena culturală contemporană, aducând un mix special de spirit ludic și carismă, o uimire și o curiozitate neîncetate față de lumea din jurul său, un umor rafinat și un rar simț auto-ironic. 

Filmul spune povestea scriitoarei ale cărei cărți au fost interzise de comuniști pentru „erotism morbid” și, în același timp, ne invită să descoperim natura acestui erotism și felul în care încă îi influențează Norei scrisul și perspectiva asupra vieții. Un documentar-portret despre un personaj complex și fermecător de la care, pe parcursul filmului, aflăm secretul tinereții fără bătrânețe. 

„Pentru mine, fiecare întîlnire cu Nora e o combinație ciudată între sentimentul că stai de vorbă cu bunica ta intelectuală, care îți vorbește, cu naturalețe, despre erotism și alte lucruri intime pe care, în realitate, n-ai fi avut de fapt niciodată curajul să le vorbești cu bunica ta, și o tipă venită din viitor, să ne aducă secretul tinereții veșnice.” (Carla-Maria Teaha, regizoare)

De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin are premiera oficială în cinematografele din România pe 17 noiembrie, cu avanpremiere din 15 noiembrie. 

Echipa

Regie și scenariu: Carla-Maria Teaha
Cu: Nora Iuga, Mircea Cărtărescu, Ștefan Emanuel Ancuța, Claudia Fitcoschi, Adela Greceanu, Vlad Zografi, Ernest Wichner

Imagine: Dalila Dulgheriu, Ana Drăghici, Andrei Oană

Montaj: Roxana Szel, Patricia Chelaru, Ligia Popescu

Producător: Alina Tarbă, Wearebasca

Distribuit de Bad Unicorn.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici