TRAILER. Documentarul de călătorie ”My journey to Romania – Letter from Timișoara”, proiecție la București

Pe 2 noiembrie, de la ora 19:00, la nJoy Garden & Club din București (Șos. Mihai Bravu nr. 223) va avea loc conferința de presă de încheiere a proiectului, urmată de proiecția documentarului de călătorie My journey to Romania – Letter from Timișoara, în regia lui Florin Iepan. 

Filmul și-a propus să prezinte Timișoara, oamenii și poveștile sale, prin ochii norvegianulului Christoffer Balthazar, ca parte a unui exercițiu de înțelegere și de cunoaștere a celorlalți și a unui demers de promovare a multiculturalismului prin artă și tradiții, inițiat de Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter. Intrarea pentru public este liberă.

Punctul de pornire al filmului My journey to Romania – Letter from Timișoara l-a constituit călătoria în România întreprinsă de ziaristul și scriitorul norvegian Jahn Otto Johansen, care a fost și decorat de președintele României în 2014 pentru meritele aduse imaginii României în Norvegia prin cartea sa, România: O colecție de articole

În film, nepotul său, Christoffer, își pune întrebarea „Este Timișoara un centru multietnic și multireligios funcțional, un model de conviețuire pentru o Europă a minorităților?” și pornește la rându-i pe urmele sale, pentre a explora România la 30 de ani după vizita bunicului, cu miza de a înțelege care este interacțiunea și contribuția la viața socială, politică, economică și culturală din prezent a principalelor etnii ce locuiesc anul acesta într-una dintre capitalele culturale ale Europei. 

Realitățile Timișoarei

Gândit ca o serie de interviuri, documentarul prezintă care sunt noile realități din Timișoara, așa cum le percepe Christoffer, și aduce în discuție atât tradițiile și obiceiurile diferitelor etnii care locuiesc în orașul de pe Bega, gastronomia și meșteșugurile locale, muzica, teatrul și arta vizuală, dar și afacerile locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani, într-un exercițiu de conștientizare a realităților sociale curente și de acceptare a diversității.

În aceste interviuri povestesc despre Timișoara Cristian Rudik – director al Operei Române Timișoara, Răzvan și Minh Pata – patroni ai restaurantului Litle Hanoi, Luciana Friedmann – președinte al Comunității Evreilor din Timișoara, Ivonne Stoian și Tiberiu Hornung, Paul Baraka – artist plastic din grupul Baraka, Dominic Fritz – primarul Timișoarei, Sisad și Sahar – emigranți arabi, Elvisei Pisica – artist rom-transgender, Ovidiu Mihăiță – director al Teatrului Auăleu, Suada Agachi – trainer, consultant și specialist în tehnici de citire a chipului, Eduard Agachi – numerolog, Ziad el Massalmeh – președinte al Asociației Siria Liberă din Timișoara, Alim Sawfan – imamul moscheii din Timișoara, Ștefan Iordănescu – regizor, Irlo si Lux – artiști graferi, Alexandra Rigler – directorul Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, Ioan Neag – director Piața Mehala și Corneliu Vaida – activist civic.

Echipa filmului

Echipa filmului este formată din: Regizor: Florin Iepan; Producător: Daniel Mitulescu; Producător executiv: Paul Ruben Grec; Director de imagine: Solomie Valentin Ștefan; Montaj: Mihai Dragolea; Prezentator și narator: Christoffer Ekenes Johansen Baltazhar; Compozitor: Ovidiu ”Chico’’ Ciupuligă; Copywrite și cercetare: Ștefan Kalman Bot; Director de producție: Paul Ruben Grec; Camera: Solomie Valentin Ștefan și Farkas Pataki; Sunet și montaj sunet: Pop Augustin Cosmin; Grafică: Mihai ”Jay’’ Mironenco; Asistent Producție: Alex Mărgineanu; Asistent camera: Vilhelem Andras-Pal; Orchestrația muzicală: Ovidiu ”Chico’’ Ciupuligă și Sebastian Blaj; Generice și animație: Mihai Dragolea și Pop Augustin Cosmin; Imagini arhivă: Mihai Dragolea; Mixaj sunet: Pop Augustin Cosmin.

Filmul s-a aflat și în selecția festivalurilor Caravana Metropolis – cinema în aer liber în Tulcea și Filmul de Piatra în Piatra Neamț, România și în selecția Cine-Eleusis în Elefsina, Grecia.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici