Cunoscutul dramaturg Ivan Vîrîpaev, la Craiova

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT) se va desfășura anul acesta în perioada 4-7 iulie, la Craiova. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase format din producții ale studenților facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, absolvenți ai promoției 2023.

Invitatul special al acestei ediții este Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală din cauza poziționării sale anti-război. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără Dansul Delhi, Iluzii, Oxygen, sau Neliniște, piese montate și pe scene importante din România, precum cele ale teatrelor naționale din București, Craiova, Sibiu, Iași sau Timișoara. Ca estetică, criticii îl plasează între regizorii Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, iar lucrările lui explorează ironia și spiritul ortodox cu finețe și cruzime.

La Craiova, Ivan Vîrîpaev va susține 2 întâlniri cu participanții, inspirate de arta storytelling-ului pe care teatrul său o explorează cu atâta poezie. Este vorba despre conferința Ce este o piesă de teatru?, precum și un masterclass de două zile (atelier de teatru), axat pe ideea „dezvoltării umane holistice” pornind de la structura unei piese de teatru.

Selecția oficială a festivalului

Selecția oficială TNT de anul acesta cuprinde 6 spectacole de licență/master ale regizorilor din România și Polonia:

Cutremur în Londra de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș)
Little Light de Alice Birch, regia Mara Bugarin (licență, UNATC București)
Mercury Fur de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București)
Peștii Dorm? de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București)
Richard III după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca)
Season in the Light, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia)

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici