TM2023: House of European Institutes celebrează femei importante din istoria contemporană printr-o expoziție de ilustrație și fotografie

House of European Institutes, noul centru multicultural din Timișoara, prezintă în luna iulie a doua expoziție din programul curatorial 2023: Feminine Journeys. Expoziție de ilustrație, fotografie și diapozitive.

Expoziția se vernisează pe 26 iulie, începând cu ora 18:00; ulterior, aceasta poate fi vizitată începând din 27 iulie și până în 12 august 2023, iar programul de vizitare este de la 16:00 la 20:00 în zilele de miercuri până vineri, iar de la 11:00 la 20:00 de sâmbătă până duminică.

Trei colecții de povești care prezintă diferite portrete și viziuni ale femeii 

House of European Institutes celebrează femei importante din istoria contemporană printr-o expoziție de ilustrație și fotografie.

Nu au trecut mult peste 100 de ani de când femeile abia au început să aibă drepturi, iar lipsa reprezentării lor în sfera publică este o discuție limitată la un for, și el restrâns. Prejudecățile, violența, lipsa modelelor și munca invizibilă fac ca situația femeilor să fie un subiect delicat și în zilele noastre. 

Ca tribut pentru femeile din trecut care au făcut posibil să ajungem într-un spațiu în care femeile să aibă dreptul la educație, muncă, sănătate, și pentru a rememora moștenirea lăsată celor din prezent și viitor, Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC Romania) a selectat pentru HEI – House of European Institutes trei colecții de povești care prezintă diferite portrete și viziuni ale femeii de ieri și de azi. 

Cu exemple din România, Polonia, Cehia, Franța și Ucraina, femeia este plasată în trecut, dar și în viitor, prin rememorarea faptelor curajoase realizate de acestea în secolul al XX-lea. Au fost curajoase, pricepute, ingenioase, muncitoare, au luptat zi de zi împotriva stereotipurilor, arătând cât de importantă este pasiunea în viețile lor.

„Eroinele”

Prima colecție de povești, numită „Eroinele”, este curatoriată de Centrul Ceh și prezintă o serie de ilustrații însoțite de scurte descrieri ale celor mai importante momente din viața acestor femei.

Expoziția este realizată cu prilejul celebrării dreptului la vot al femeilor, obținut în Cehia în anul 1920. Ea aduce omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei prin elogierea reușitelor tuturor femeilor care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuză chiar și în zilele noastre să le recunoască alte calități pe lângă cele materne.

Organizată cu sprijinul Centrului Ceh, expoziția reprezintă un concept creat de studenții Facultății de Design și Arte „Ladislav Sutnar”.

Expoziția „Eroinele” mai conține și o serie de ilustrații ale femeii române remarcabile, văzute prin ochii unui grup de tinere urmașe ilustratoare: „Nesupusele”.

Proiectul editorial Nesupusele este realizat de Asociația De Basm, publicat la editura Univers în două volume cu același nume, care adună 100 de povești ale femeilor remarcabile din România, însoțite fiecare de câte o ilustrație. Un proiect despre femei care au adus contribuții importante în diverse domenii profesionale, în ciuda constrângerilor sociale și/sau culturale de care s-au lovit pe parcursul vieții.

„Poloneze și românce care au schimbat lumea”

A doua colecție de povești prezentată în expoziția Feminine Journeys se numește „Poloneze și românce care au schimbat lumea” și este curatoriată de Institutul Polonez.

Proiectul a fost realizat în 2018 în contextul împlinirii a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei și a Anului Drepturilor Femeii, precum și a Marii Uniri a României, și prezintă poveștile fascinante a 34 de femei care au avut curajul de a-și schimba țara, continentul, lumea. 

Expoziția descrie 17 poloneze și 17 românce, luptătoare pentru libertate și pentru drepturile femeilor, pioniere în domeniul științei, sportului, artelor și inovației, care ne inspiră până astăzi. 

„Paris-Odessa: călătorie în clar-obscur”

A treia colecție de povești este propusă de Institutul Francez și prezintă un itinerariu parcurs de artista franceză contemporană Géraldine Cario, care combină în arta ei elemente din fotografie și scriere: „Paris-Odessa: Călătorie în clar-obscur”, expoziție de fotografie și texte.

Géraldine Cario a pornit într-o călătorie care a dus-o de la Paris la Odessa. A străbătut locurile despre care auzise în copilărie surprinzând istoria chinuită a Europei din secolul XX până în prezent.

Fotografiile sunt ca niște notițe, iar textele ca niște gânduri labile prinse în curent. Pentru a se potrivi spațiului expozițional, ea a ales douăzeci dintre cele peste 2500 de fotografii realizate în timpul călătoriei. Este o expoziție fractală, în sensul că oferă o imagine de ansamblu a fotografiilor, și este adaptabilă, pentru că numărul de fotografii depinde de spațiul de expunere.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici