Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'zexit_init' not found or invalid function name in /home/revistagolan/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 310
Tineri absolvenți, în atenția teatrelor importante din țară după a V-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori TNT

Tineri absolvenți, în atenția teatrelor importante din țară după a V-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori TNT

Între 4 și 7 iulie 2023, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a fost gazda celei de-a V-a ediții a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT), un eveniment teatral coordonat de regizorul Bobi Pricop, dedicat artiștilor aflați la debut. 

Ediția din acest an a fost axată pe spectacolele de licență/master montate de 6 regizoare din România și Polonia, care au absolvit în promoția 2023: Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia), Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca), Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș), Mara Bugarin (licență, UNATC București), Tania Drăghici (licență, UNATC București) și Teodora Florea (master, UNATC București).

11 spectacole de teatru, dezbateri moderate de Iulia Popovici despre lumea nouă a artelor spectacolului, concerte, proiecții ale unor scurtmetraje de debut realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția, întâlniri informale cu manageri de teatru și directori artistici – acestea au fost câteva dintre propunerile acestei ediții.

Invitatul special Ivan Vîrîpaev

Invitatul special al acestei ediții a fost Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Acesta a ținut două workshopuri pentru tinerii invitați și o conferință publică despre rolul teatrului în societate. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală din cauza poziționării sale anti-război.

Miza festivalului a fost să intermedieze o întâlnire artistică valoroasă între noua generație de regizori și public, colegii de breaslă și directorii de teatre, promovând tinerii creatori și spectaculoasele lor producții de debut. 

„Cred că și această a cincea ediție a TNT a fost o experiență esențială pentru toți cei care au fost parte din ea, și-aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care s-au înscris, participanților, invitaților noștri speciali, artiștilor și managerilor culturali prezenți, dar mai ales echipei de organizare, care a făcut posibilă această întâlnire la Craiova, întâlnire-promisiune pentru o următoare ediție care se anunță spectaculoasă.” (Bobi Pricop, regizor de teatru & director al TNT)

Foto: Albert Dobrin

Absolvenții, invitați la colaborări în țară

Mai mulți dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT au fost în atenția teatrelor importante din întreaga țară, lansându-se posibilitatea unor colaborări, în stagiunile viitoare. Iată ce au anunțat reprezentanții instituțiilor de cultură prezenți la Craiova: 

  • Denisa Hăngălău a fost invitată să colaboreze în următoarele stagiuni cu Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Teatrul Masca București, Teatrul Stela Popescu București;
  • Tania Drăghici a fost invitată să monteze la Teatrul Municipal Bacovia Bacău, Teatrul Metropolis din București și Teatrul German de Stat din Timișoara.
  • Dora Dobrovzski a fost invitată să colaboreze cu Teatrul Metropolis din București;
  • Cristina Giurgea, regizoarea spectacolului „Băgău” (câștigătoare a ediției din 2022 a concursului Tineri Regizori, Tineri Scenografi al TNC), a fost invitată să monteze la Teatrul Stela Popescu București;
  • spectacolul „gen. snowflake” a fost invitat pentru câteva reprezentații la Teatrul Metropolis din București.

Echipa câștigătoare la Concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi XII

Totodată, a fost anunțată echipa câștigătoare a celei de-a XII-a ediții a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu“, din Craiova – este vorba despre Educația lui Bento Boncev de Maksim Kurocikin, proiect propus de regizoarea Monica Stoica și scenografa Ștefana Chelaru, care  va fi realizat la sala studio „Ion D. Sîrbu”, în stagiunea următoare.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici