Theodor Paleologu semnează un eseu despre educație și modul în care o practică de aproape 10 ani la Casa Paleologu

Editura Fundației Paleologu a publicat recent un nou volum: Povestea Casei Paleologu, o autobiografie intelectuală semnată de Theodor Paleologu și, totodată, un eseu despre educație și un manifest pentru inițiativele independente în acest domeniu vital. Volumul are ca fir narativ viața autorului, prezentată pentru a arăta pașii parcurși pentru însăși formarea instituției unde aplică principiile filozofiei elaborate. Cititorii au astfel ocazia de a pătrunde în universul istoriei culturale a cunoscutei clădiri din strada Armenească 34, construită în 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, şi Emilia, cea de-a treia lui soție, un parcurs creionat din povești recuperate și amintiri ale autorului. 

O listă impresionantă de referințe bibliografice traversează paginile volumului: de la amintirile emoționante despre lecturile mamei din operele lui Homer sau Firdusi până la cărțile formatoare din perioada studiilor și, urmînd traiectul cronologic, pînă la autorii și cărțile care animă astăzi cadrul educațional și cultural al Casei Paleologu. Parcursul formării autorului include și o suită de întîlniri marcante cu nume precum Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Pierre Manent sau Harvey Mansfield, povești și intersectări care refac biografia intelectuală a autorului și explică proiectul de astăzi al Casei Paleologu.

„Mi se pare esențială învățarea activă prin discursuri, dezbateri, teatru, creativitate artistică. Vizionarea de filme, vizitarea de muzee, călătoriile în străinătate au și ele un rol formator extraordinar. Materiile științifice n-ar fi cîtuși de puțin neglijate, ci puse în legătură cu studiul istoriei și preocuparea pentru propria bunăstare. Biologia, bunăoară, trebuie să pornească  de  la  grija  pentru  sănătate,  economia  și  dreptul  de  la  nevoia  de  a  face  față societății în care trăim. Cînd spun că trebuie început cu filozofia, retorica și limbile clasice, nu  înseamnă  deloc  că  ignor  lumea  contemporană. Dimpotrivă, văd în ele extraordinare avantaje comparative care te echipează pentru provocările vieții”, scrie Theodor Paleologu spre finalul volumului.

Cartea se va bucura de mai multe evenimente care îi sunt dedicate în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest: primul va avea loc la Scena Arena, miercuri, 1 iunie, ora 18.00, avându-i ca protagoniști pe Theodor Paleologu și Valeriu Nicolae, care vor discuta despre „Două case, două proiecte educative”; cel de-al doilea va fi la standul Editurii Spandugino, duminică, 5 iunie, ora 15.00, lansarea propriu-zisă a volumului, la care vor vorbi Teodor Baconschi, Bogdan Tătaru-Cazaban, Petre Guran și Sever Voinescu.

Cei interesați de această nouă apariție editorială o pot procura pe www.paleologu.com.

Casa Paleologu este o organizație educațională liberă, susținută prin eforturile Fundației Paleologu. A fost fondată în 2013 și oferă cursuri, conferințe și călătorii de studiu unui public larg, interesat de educarea continuă și de dezvoltarea individuală. Până acum, la Casa Paleologu au fost oaspeți, online sau față în față, peste 7000 de persoane.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici