„The Zone of Interest”, filmat la Auschwitz și nominalizat la Oscar, are premiera pe ecranele din România

The Zone of Interest, nominalizat la cinci categorii la Oscar și câștigător al Marelui Premiu la Cannes, intră în cinematografele din România. Distribuit de Bad Unicorn, filmul regizat de Jonathan Glazer va putea fi văzut în peste 20 de orașe din țară începând de vineri, 16 februarie 2024.

Am participat la avanpremiera lungmetrajului la Institutul Francez din București, pe 12 februarie, și sunt convins că emoția pe care am simțit-o în sala Elvire Popesco va fi amplificată pentru cei care îl vor vedea într-un cinematograf dotat cu un sistem de sunet performant.

Nu te aștepta ca Jonathan Glazer să îți arate atrocitățile de la Auschwitz; în schimb, pregătește-te să resimți ororile prin absența luminii și prezența zgomotelor. În timp ce vei urmări viața opulentă a familiei comandantului nazist Rudolf Höss, imaginația își va crea propriile personaje din țipetele ofițerilor și ale victimelor.

La câțiva metri de crematoriile din care se ridică un fum dens, singurele griji sunt buruienile crescute printre flori, planificarea vacanței în străinătate și detașarea eficientului Rudolf. Moartea și viața sunt separate doar de un simplu gard, care delimitează lagărul de grădina luxuriantă, unde au loc petrecerile în piscină găzduite de Rudolf (Christian Friedel) și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller), care se bucură să poarte bunuri confiscate de la evreii deportați.

Rutina cotidiană de un normal grotesc a soților Höss și a celor cinci copii a fost filmată chiar în casa situată dincolo de zidurile lagărului de la Auschwitz, pe care echipa de producție a amenajat-o pe parcursul mai multor luni. Actorii nu au interpretat în fața obiectivelor; scenele din interiorul locuinței au fost filmate cu camere fixe, ascunse, similar emisiunilor de tipul „Big Brother”. Potrivit Bad Unicorn, o echipă de documentariști a citit, timp de doi ani, toate volumele cu mărturiile supravieţuitorilor, ale grădinarilor sau servitorilor, căutând orice referinţă la familia Höss.

The Zone of Interest a câștigat Grand Prix la Cannes 2023 și a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun film internațional și Cel mai bun sunet. Lungmetrajul, o adaptare liberă a romanului cu același titlu scris de Martin Amis, este o coproducție SUA – Marea Britanie – Polonia.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici