THE BATMAN. Un puzzle cu piese în plus

Data oficială de lansare pentru The Batman a fost inițial 25 iunie 2021. Obișnuiți oarecum cu pandemia și efectele acesteia, bănuiam că filmul va ajunge pe marile ecrane mult mai târziu, prin urmare nu a fost o surpriză când am fost anunțați că lansarea va fi amânată până în octombrie, iar mai apoi până în martie 2022, luna în care am primit și vestea că starea de alertă nu se va mai  prelungi. Cu restricțiile jos, The Batman a aterizat în lista de premiere la fix… luna aceasta este și despre săli de cinema pline, popcorn & un film noir de 3 ore cu un Batman emo.

Matt Reeves vine cu o adaptare mai matură a benzilor desenate, în care Batman investighează rădăcinile corupției din Gotham, în urma jocurilor sadice ale lui Riddler, un criminal în serie căruia îi plac ghicitorile. În acest cadru nocturn și amenințător, Batman găsește calea către nucleul ascuns al familiei și încearcă să rezolve puzzle-ul sistemului dominat de un grup de oameni care au legea de partea lor.   

Fear is a tool. When that light hits the sky, it’s not just a call. It’s a warning. For them.

Costumul lui Batman este purtat, de această dată, de Robert Pattinson. Pe lângă faptul că Pattinson a rămas în memoria colectivă un vampir arătos (dar cringe), dintr-o serie de filme pe care unii aleg să o deteste cu toată puterea din motivul că a fost populară, acum a intervenit și comparația cu ceilalți actori care l-au interpretat în trecut pe Batman, în special cu Christian Bale, starul din trilogia lui Nolan. Am tot întâlnit cazuri în care nostalgia și conservatorismul fanilor duc la reacții injuste, atunci când se produc schimbări de genul acesta și pot spune că e și cazul acestui film. Pattinson a fost ce trebuie: un Batman vulnerabil și răzbunător, cu un alter ego confuz și singuratic… un erou discutabil, cu slăbiciuni vizibile.

Chiar dacă stilul, distribuția, comentariul social integrat în plot despre diferențele de clasă socială și coloana sonoră au funcționat perfect, intervin, totuși, două probleme: durata și finalul. Când am ieșit din sala de cinema, unul dintre prietenii mei a spus că filmul a avut prea multe finaluri. Și cam așa a fost. Ceea ce se voia a fi climaxul filmului și-a pierdut din intensitate din cauza duratei și a eșuat în a oferi un final satisfăcător plotului principal, în încercarea de a bifa rezolvarea prea multor probleme care se ivesc atât în Gotham, cât și în realitatea din afara ecranului. Dacă Reeves ar fi oprit filmul la momentul cathartic dinspre final și ar fi tăiat din scenele cheesy de dragoste, ar fi rezultat un produs cinematografic mai închegat. De asemenea, ar fi putut să riște mai mult și să îi diminueze filmului caracterul comercial. Având în vedere aceste minusuri, îi ofer un 7.5 cinstit.

mm
Răzvan Mirică
Răzvan Mirică s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 3 februarie 1994. A absolvit liceul de Turism și Alimentație și a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, din Ploiești. În 2018 s-a mutat la Brașov și a lucrat la Cărturești, iar anul următor a fost redactor la revista Cinemap. După doi ani de colaborare cu revista și cu postul Kiss Tv, pentru rubrica de film, s-a întors la Cărturești, în funcția de librar.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici