Tezaur unic în Europa, descoperit într-un mormânt din Bihor

Un tezaur unic în Europa, alcătuit din 169 de inele de aur, a fost descoperit în Bihor. Descoperirea a fost făcută de arheologii Muzeului Țării Crișurilor într-un mormânt aflat pe șantierul arheologic deschis pe drumul de legătură între Oradea și Autostrada A3, anunță Radio România Cluj.

„Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu știm cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat, într-o conferință de presă directorul Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa.

Acesta a anunțat că tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce vor fi făcute determinări cronologice (prin metoda C14), analize ADN și cercetări antropologice.

Potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice, tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial. Tezaurul conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Inelele de aur sunt în proces de curăţare în laborator şi au o greutate de peste 200 de grame.

Cercetările arheologice au fost derulate de arheologii muzeului orădean, în colaborare cu alte instituţii, în perioada 29 martie – 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş de la Muzeul Ţării Crişurilor.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici