Telepatia, posibilă prin tehnologie: „În zona cenușie”

Timp de aproape 20 de ani, specialistul în neuroștiințe Adrian Owen, Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse cercetării științifice, a condus o echipă care a explorat creierul oamenilor aflați la granița subțire dintre viață și moarte. Rezultatele studiilor au depășit cu mult sfera lumii medicale și au ținut primele pagini ale ziarelor și emisiunilor de știri ale televiziunilor. Acum, profesorul de neuroștiință cognitivă crede că telepatia va fi curând posibilă, cu ajutorul tehnologiei. 

Cercetătorul canadian demonstrează în cartea În zona cenușie, publicată de Editura Trei, că știința a reușit să găsească modalități de comunicare cu oamenii aflați în stare neurovegetativă. Cercetând prin intermediul scanării creierului „inefabila graniță dintre creier și minte, dintre ființă și neființă, dintre conștiință și abis”, Adrian Owen și echipa pe care a condus-o au dezvoltat un sistem cu ajutorul căruia pacienții în stare neurovegetativă – care nu reacționează, nu se pot mișca și nu vorbesc – pot comunica. Deși captivi în propriile trupuri, victime ale unui creier devastat de boli sau accidente, acești pacienți reușesc într-un procent semnificativ să ia legătura cu lumea exterioară. 

Specialistul în imagistică descrie, în cartea În zona cenușie, cazurile impresionante ale unor pacienți la granița dintre viață și moarte (dintre care unii foarte apropiați sau aparținând familiei lui) care au reușit să vorbească cu echipa lui Adrian Owen cu ajutorul tehnologiei RMNf. Acest lucru a însemnat enorm atât pentru pacienți, cât și pentru știință. Scenariile științifico-fantastice care prezintă posibilitatea de a afla identitatea unui agresor chiar de la victima acestuia aflată în stare neurovegetativă sunt realizabile într-un viitor apropiat. 

„Munca pe care o desfășuram ne proiecta într-un viitor iminent, în care telepatia va fi posibilă nu printr-o contopire magică a două minți, ci prin tehnologie: supercomputere ținute în palmă, care pot să ne decodifice gândurile și să le transmită altei ființe umane”, scrie Adrian Owen. 

Cercetătorul atrage atenția că „douăzeci de ani de acum înainte, așa-numitele interfețe creier-computer vor fi la fel de obișnuite ca smartphone-urile, televizoarele cu ecran plat și iPad-urile”. Concret, aceasta înseamnă că un răspuns cerebral este analizat cu ajutorul tehnologiei, apoi transformat într-o acțiune conformă cu intenția utilizatorului. Un exemplu în acest sens: o persoană în pseudo-comă poate astfel să scrie la computer sau să manevreze un braț robotic ca să se hrănească. „Această nouă tehnologie s-ar putea să reușească destul de curând să le permită celor aflați în zona cenușie să urmeze cursuri online, să scrie e-mailuri, să susțină conversații și să-și exprime cele mai intime simțăminte. Rămân însă dificultăți, atât tehnice, cât și etice”, e de părere cercetătorul canadian.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici