Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova anunță înscrierile pentru cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori 

Fotografie de Albert Dobrin

Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția a VI-a a TNT, dedicată studenților facultăților de regie de teatru din România și din străinătate. Festivalul, o importantă și confirmată rampă de lansare pentru vocile noi și relevante din regia de teatru, îi așteaptă în acest an pe absolvenții promoțiilor 2024 (licență și masterat), invitați să se înscrie cu spectacolele lor de absolvire, până la data de 6 mai 2024.

Conceput ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații, TNT a însemnat, încă de la începuturile sale, schimburi esențiale de experiență, între artiști emergenți și profesioniști ai artelor performative. Festivalul coordonat de regizorul Bobi Pricop va aduce și de această dată, la Craiova, între 2 și 6 iulie, artiști din toate domeniile artelor spectacolului, propunând direcții alternative, zone creative inedite și experimentale. În acest an, o atenție deosebită este acordată dramaturgilor și traducătorilor care lucrează în domeniul artelor spectacolului. 

Festivalul, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Departamentul Arte și Media din cadrul Universității din Craiova, oferă noilor generații de regizori șansa de a-și prezenta spectacolele de absolvire într-un teatru profesionist, în cadrul unui showcase, în fața unui public format din manageri de teatre, producători independenți sau selecționeri de festivaluri. Este deschis, de asemenea actorilor, scenografilor, compozitorilor, coregrafilor, performerilor, teatrologilor sau cercetătorilor, prin programul People of TNT.

Vor avea loc și întâlniri-laborator interdisciplinare, colocvii, instalații audio și vizuale, dezbateri și ateliere. Pe pagina de YouTube a TNT se vor regăsi în perioada premergătoare ediției din acest an interviuri cu tinerii artiști prezenți la ediția din 2023.

Se deschid, de asemenea, înscrierile pentru People of TNT (artiști colaboratori ai regizorilor de teatru: teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri, traducători, dramaturgi, sound, light și video designeri, absolvenți de regie din ultimii zece ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru).

Festivalul nu are nici în acest an caracter competițional, pentru organizatori fiind esențiale dialogul și întâlnirile dintre artiști, public și producătorii culturali. La finalul festivalului, managerii și directorii artistici prezenți sunt invitați să anunțe viitoarele colaborări cu regizorii invitați în showcase, ale căror spectacole de absolvire vor fi prezentate în TNT. Trei dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT 2023 au fost invitați să monteze la teatre din întreaga țară: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Masca București, Teatrul Stela Popescu București, Teatrul Municipal Bacovia Bacău, Teatrul Metropolis din București și Teatrul German de Stat din Timișoara.

Anul acesta, două regizoare care și-au prezentat spectacolele de absolvire în TNT sunt nominalizate la Gala UNITER pentru cea mai bună regie cu spectacolele montate în urma selecției la TNT: Irisz Kovacs cu „TSCHICK. De ce am furat maşina”, montat la Teatrul German de Stat Timișoara și Natasza Sołtanowicz pentru „Anomalia”, spectacolul montat la Teatrul Naţional Craiova.

Când

2-6 iulie 2024

Unde

Craiova, unul dintre cele mai importante centre universitare din România, redevine scena unui teatru tânăr, curajos și surprinzător.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Sala Amza Pellea, Sala Ion D. Sîrbu, Sala Atelier) și la Departamentul Arte și Media al Universității din Craiova (Sala Studio și Aula Buia).

Condiții de înscriere

⇒ Festivalul Tinerilor Regizori

  • festivalul se adresează regizorilor de teatru, din România și străinătate, absolvenți în anul universitar 2024 (Licență sau Master)
  • pentru înscrieri, participanții pot trimite propuneri de spectacole până pe 6 mai 2024 pe adresa de e-mail tntcraiova@gmail.com, împreună cu următoarele date: numele spectacolului (*sau al piesei), numele regizorului & CV-ul acestuia, link transfer cu înregistrarea spectacolului (în cazul în care spectacolul nu este finalizat la data înscrierii, se vor trimite un text scris/testimonial video în care participantul își argumentează alegerea și conceptul regizoral, precum și o înregistrare a 15-30 de minute dintr-o repetiție reprezentativă) și fișa de participare completă (componența exactă a echipei care va face deplasarea). Pentru spectacolele care nu sunt în limba română sau engleză, va fi necesară subtitrarea în limba engleză

⇒ People of TNT

  • pentru înscrieri, participanții (actori, artiști colaboratori ai regizorilor de teatru sau absolvenți de regie din ultimii zece ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru) sunt rugați să trimită un CV însoțit de un portofoliu la adresa tntcraiova@gmail.com, până pe data de 6 mai 2024.

Important

Organizatorii vor deconta cheltuielile de cazare și masă ale tuturor participanților – atât pentru echipele de spectacol, înscrise la Festivalul Tinerilor Regizori, cât și pentru cei înscriși în secțiunea People of TNT.

Selecția participanților va fi anunțată pe data de 15 mai 2024.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici