Cosmin Jalbă tatuează de aproape un deceniu și a lucrat atât în saloane din România, cât și din străinătate. După o scurtă perioadă petrecută în Danemarca, s-a întors în țară și e de găsit la Kronstadt Ink, în Brașov. A participat la toate convențiile organizate în țară (București, Sibiu, Cluj, Timișoara, Iași) și a adunat și premii la diferite categorii, însă despre acestea afirmă că „sunt mai mult simbolice”. Cosmin s-a apucat de tatuat deoarece pasiunea pentru artă o are de mic. Nu a fost niciodată atras de științele exacte și, cum face parte din generația mea, a fost inspirat de emisiuni precum Miami Ink ori LA Ink, iar acestea i-au deschis ochii spre o lume în care tatuajul era mai mult decât un simplu nume sau un tribal uriaș, văzut la unii vecini de cartier. Spune că în România, acum zece ani, tatuajul era la început așa cum îl vede și Cosmin acum: o formă de artă într-o comunitate mică.
Cum a fost și cum e încă perioada pandemică în cazul artiștilor? Cine, cum și când se mai tatuează?
Perioada pandemică pentru noi a venit cu unele restricții, într-adevăr, dar aș spune că minore. Ce ne-a limitat numărul de clienți a fost accesul pe baza vaccinului, și totodată clienții care au fost nevoiți să reprogrameze sau să anuleze programărilor din cauza îmbolnăvirii. Pe acest segment s-a simțit o scădere, dar nu majoră. Clientela e foarte diversificată, de la tânărul sau tânăra de 18 ani până la persoane ce mi-ar putea fi părinți sau chiar bunici.
Sigur că s-au schimbat regulile de igienă și acces, dar asta i-a descurajat cumva pe oameni să se mai tatueze? Ai remarcat scăderi procentuale față de anii precedenți?
Descurajați nu cred că au fost, mai mult restrictionați de ce spuneam anterior. Igiena în salon s-a păstrat cu strictețe și înainte de toată nebunia asta, bineînțeles, așa că nu a influențat prea mult.
Ai avut gânduri de reprofilare profesională când era totul închis, în urmă cu doi ani, și incertitudinea generală era singura certitudine?
Niciodată. Meseria pe care o practic e parte din viața mea, nu e doar un simplu job. Sincer, altceva nu știu să fac. Am păstrat o atitudine pozitivă, atât eu, cât și colegii mei, iar cel puțin pentru mine a fost o perioadă în care am reușit să dedic puțin mai mult timp picturii.
Ce face un artist tatuator când, din varii motive, nu mai poate să-și facă munca? Tu ce ai făcut, cum te-ai descurcat?
Pe lângă pictură, au fost și zile în care pur și simplu am lenevit sau mi-am pornit PlayStation-ul.
Am vrut să avem discuția asta mai ales pentru că am o teorie personală care spune că un eveniment major, așa cum e pandemia, influențează și preferințele oamenilor pe scară largă. Parcă dintr-o boală colectivă ieși la fel ca dintr-o convalescență individuală, gata să dansezi la o petrecere chiar dacă înainte nu erai mare petrecăreț, să faci o tură de restaurante în loc să comanzi acasă ori să gătești și tot așa. S-au schimbat preferințele oamenilor în materie de tatuaje în perioada recentă?
În cazul nostru, numărul clienților a fost constant, excluzând cât am fost închiși și fiecare și-a văzut de ale lui. Clienții nu si-au schimbat semnificativ preferințele, ce își tatuează variază de la evenimente din viața lor, pe care le vor imortalizate pe piele, la simboluri sau compoziții legate de familie, copii sau pur și simplu o imagine care le-a plăcut atât de mult, încât simt că trebuie să o aibă tot restul vieții pe piele.
Ce ai tatuat cel mai mult în ultimul an și jumătate?
Nu aș putea spune că a fost predominant un subiect anume, dar am observat o oarecare creștere pe anime, probabil datorat pandemiei, timp în care Netflix a fost la putere.
Cum e peisajul în lumea ta acum? Se mai țin convenții în țară?
Singura convenție anunțată pentru anul acesta este cea de la Iași. International Tattoo Fest Iași, aflat la a 12-a ediție. Este un eveniment drag mie, unde avem ocazia să socializam cu vechi prieteni din domeniu.
Când și la ce participi în viitorul apropiat și cum poate cineva pasionat de munca ta să profite de prezența ta în orașul lui/ei ca să-și facă un tatuaj nou în cadrul unui astfel de eveniment?
Cel mai ușor e să contacteze pe rețelele de socializare salonul cu care colaborez, Kronstadt Ink (Brașov). Momentan știu că anul acesta voi fi prezent la Iași, în perioada 18-20 martie.
Tu ți-ai tatuat ceva pandemic-related sau ai rezistat tentației?
M-am abținut pentru că, ironic vorbind și având în vedere că „torturez” zi de zi clienții și îi admir pentru rezistența de care dau dovadă, rezistența mea la durere și răbdarea de a fi de partea cealaltă a acului au scăzut semnificativ în timp.
Text publicat în varianta electronică și cea tipărită a Revistei Golan, nr. 3, ediția de primăvară 2022.