Tablou de Vincent van Gogh, care ar fi fost furat, a reapărut într-un muzeu

foto: news.ro

Un judecător american a interzis miercuri unui muzeu din Detroit, în nordul Statelor Unite, să mute un tablou de Vincent van Gogh, după ce un colecţionar brazilian a depus plângere pentru că i-ar fi fost furată opera, scrie francetvinfo.fr.

Pictura, o femeie aplecată asupra unei cărţi cu o bibliotecă în fundal, este expusă la Institutul de Artă din Detroit cu ocazia unei expoziţii dedicate până la 22 ianuarie pictorului impresionist. Dar, într-o plângere depusă marţi la tribunal, presupusul proprietar, brazilianul Gustavo Soter, prin intermediul fondului său Brokerarte, afirmă că, după ce a cumpărat pânza în 2017 şi a încredinţat-o unei „terţe părţi” – fără drept de proprietate, aceasta din urmă a dispărut cu tabloul.

„Reclamantul nu a ştiut unde se află opera mai mulţi ani” înainte de a apărea în acest muzeu american, se arată în plângere. Presupusul proprietar a cerut instanţelor să profite de această expunere pentru a elucida acest mister şi a recăpăta controlul deplin asupra acestuia, notează News.ro.

Un judecător federal din Michigan a cerut miercuri Institutului de Artă din Detroit, un muzeu important, să nu mute pictura şi a programat o audiere pe fond pentru 19 ianuarie, cu trei zile înainte de închiderea expoziţiei.

Potrivit plângerii, „Une liseuse de romans”, pictat în 1888, a fost cumpărat cu 3,7 milioane de dolari în mai 2017 şi valorează acum „mai mult de cinci milioane de dolari”. Contactat joi de AFP, muzeul a refuzat să ofere vreo declarație.

Vincent Van Gogh (1853-1890), pictor de origine olandeză care a trăit în Franţa, este unul dintre artiştii de frunte ai mişcării impresioniste şi unul dintre cei mai apreciaţi pictori din lume. Tablou său „Verger avec cypres” s-a vândut cu 117,1 milioane de dolari în noiembrie la New York.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici