Spectacolele Vanner Collective din noiembrie: teme actuale într-o manieră accesibilă

Imagine din spectacolul LUNGS

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis – microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara. 

Reprezentațiile din perioada următoare sunt: „LUNGS” (3 & 25 noiembrie, Teatrul Act), „Cassandra” (4 noiembrie, Teatrul Masca & 30 noiembrie, Apollo 111), „Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” (18 noiembrie) și „Tot ce-i minunat în lume” (24 noiembrie) la unteatru, și „KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” (17 noiembrie, Teatrul Național „I. L. Caragiale” – Sala Mică & 28 noiembrie, Festivalul Caleido, Timișoara).

Echipa creativă a Vanner Collective propune spectatorilor teme actuale (eco-anxietatea, traume transgeneraționale, importanța comunicării) și își dorește ca publicul să devină parte din comunitatea lor, a celor aflați într-un proces continuu de descoperire și redescoperire.

LUNGS

 • 3 & 25 noiembrie, Teatrul ACT, Calea Victoriei nr. 126

Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista.

 • Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Andreea Bădescu. Durata: 1h30m (fără pauză). 

Cassandra

 • 4 noiembrie, Teatrul Masca, B-dul Uverturii nr. 14 & 30 noiembrie, Apollo 111 Teatrul, Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23–25

Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.

 • Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzică: Mihai Dobre. Mișcare scenică: Ștefan Lupu. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nițu. Proiect co-finanțat de AFCN.
  Recomandare vârstă: 16+

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons

 • 18 noiembrie, unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București

Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons e un spectacol care vorbește despre intimitate și modul în care ea evoluează. În doar 140 de cuvinte. Ce faci când lumea ta e pe cale să devină din ce în ce mai mică? – Amenințați de o distopie în care legea le interzice oamenilor să rostească mai mult de 140 de cuvinte pe zi, Bernadette și Oliver încearcă să găsească noi metode de a comunica. El luptă împotriva legii Șșșt cu toate armele pe care le are, ea refuză să creadă până în ultimul moment că un astfel de lucru este posibil.

 • Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Răzvan Bordoș. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Moroșanu.

Tot ce-i minunat în lume

 • 24 noiembrie, unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București

Piesă cu un imens succes la public, preluată inclusiv de HBO și tranformată într-un spectacol-documentar, „Tot ce-i minunat în lume” („Every brilliant thing” – titlu original) propune, într-o cheie inedită și nu lipsită de umor, o temă extrem de serioasă: depresia, alături de cel puțin un milion de motive care să ne amintească, atunci când e nevoie, că viața e minunată. 

 • Text: Duncan Macmillan și Jonny Donahoe. Cu: Denisa Nicolae. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Bădescu.
  Durata: 1h30.

KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci

 • 6 octombrie, Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Sala Mică

„Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

 • Text: Raluca Mănescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Mișcare scenică: Teodora Velescu. Compoziție muzicală: Mihai Dobre. Scenografie și costume: Elena Gheorghe. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Univers sonor și light design: Alexandros Raptis. Concept Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Un proiect co-finanțat de AFCN. 
 • Durata: 1h30.
  Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani

Detalii despre spectacole și bilete pe www.calatorprinteatru.ro.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici