Spectacole de dans & performance în premieră la Timișoara, la Celebrating Trouble – Choreographic Convention

Între 4 și 8 octombrie, la Timișoara se desfășoară „Celebrating Trouble – Choreographic Convention”, un program dedicat artelor performative și multidisciplinare. În cadrul acestuia, cinci spectacole de dans și performance se vor juca pentru prima dată în România de către artiști internaționali. Iubitorii de artă sunt așteptați și la alte evenimente precum expoziții, proiecții de film de dans contemporan sau discuții panel cu artiști, dramaturgi, regizori, dansatori,curatori din peste 12 țări. Programul „Celebrating Trouble – Choreocon” poate fi accesat aici.

Necropolis, un performance între coregrafie și jurnalism

Date desfășurare: 5 octombrie, ora 20.00, @FABER

Necropolis este o investigație documentară și coregrafică, după conceptul și în regia lui Arkadi Zaides, care examinează conceptul de responsabilitate colectivă și se concentrează pe comemorarea miilor de refugiați anonimi care, din păcate, nu au reușit să ajungă în siguranță în Europa. Din 1993, UNITED for Intercultural Action, o rețea de sute de organizații antirasiste din toată Europa, întocmește o listă cu numele refugiaților și migranților care au murit în timp ce încercau să ajungă pe continent. În iunie 2022, cea mai recentă versiune a listei include informații despre 48.647 de decese raportate deși numărul real este probabil mult mai mare, deoarece multe decese rămân neraportate. Lista este lungă și este izbitor că majoritatea cazurilor rămânând neidentificate. Spectacolul lui Arkadi Zaides, în colaborare cu echipa artistică, documentează un peisaj invizibil care se întinde în toate direcțiile în spațiu și timp și readuce la viață acel trup al trupurilor neidentificate.*Biletul se poate achiziționa de aici: https://shorturl.at/yBQ68

Precedents to a potential Future

Date desfășurare: 6 octombrie, ora 20.00, @FABER

Un alt performance prezentat în premieră, în Timișoara cu și de Anna Biczók. Ce este acolo care nu se vede? Există un moment anume în care se creează sensul? Reprezentația este o călătorie prin conștiința personală și, ca o plimbare imaginară, zboară peste granițele țărilor, cu vremuri și perspective diferite, realitate și fantezie, amestecând ceea ce este posibil și ceea ce nu este. Transcende peste granițele tradiționale ale teatrului, numește ceea ce poate fi văzut și ceea ce nu este și estompează linia tradițională strictă dintre rolurile interpretului și spectatorului. Scena se întâlnește cu sfera intimă și o meditație interioară, ghidate de o coregrafie vie, este transpusă pe scenă. * Evening Ticket ( valabil pentru ambele reprezentații din data de 6 octombrie). Se poate achiziționa de aici: https://shorturl.at/qsNX6

Landscape/s

Dată desfășurare: 6 octombrie, ora 21.00, @FABER

O conferință-performance cu și de Claudia Bosse, care explorează diferite medii despre gândirea (performativă) și practica coregrafică cu, în sau ca peisaje. O reprezentație desfășurată între trecuturi și viitoruri posibile, cu rezonanțe corporale, precum și noi explorări, cu diferite dimensiuni de timp, spațiu și coabitare.* Evening Ticket ( valabil pentru ambele reprezentații din data de 6 octombrie). Se poate achiziționa de aici: https://shorturl.at/qsNX6

Intervention is enough evidence. Finally. Despre fragilitate și relații interumane

Date desfășurare: 

7 octombrie, ora 21.30, Pavilionul Isho

8 octombrie, ora 18.30, Pavilionul Isho

Performance-ul, în regia lui Alex Mirutziu, examinează fragilitatea vivificării interioare; cât de vulnerabilă este capacitatea noastră de a ne conecta cu noi înșine prin două metode diferite: intervenția, ca operațiune a inerentă tuturor interacțiunilor intime și sociale și a doua fiind mărturia (cum împărtășim experiențele noastre cu ceilalți și cum ne inspirăm reciproc). Performeri: Lukáš Zahy, Eva Urbanová, Marta Blašková. *Evening Ticket; se poate achiziționa de pe Eventbook.

A song for everyone. Un sound performance mimetic

Date desfășurare: 

7 octombrie, ora 20.00,  Pavilionul Isho

8 octombrie, ora 17.00,  Pavilionul Isho

Sunteți invitați într-o călătorie unică în lumea sunetelor, unde fiecare element rezonează la vibrațiile frecvențelor; un performance în care sunetul…este personajul principal. Care este relația noastră cu respirația, vântul și sunetele materiei? Un performance bazat pe explorarea relațiilor dintre oameni și sunetele din mediul înconjurător. Acest performance se află în regia artistei Myriam Van Imschoot în colaborare cu Caroline Daish, Matteo Mureddu, Irena Radmanovic, Jean-Baptiste Veyret-Logerias, Lendl Barcelos, Marcus Bergner. Sunet & Lumini: Mihai Răzvan Trăsnea, Silviu Alexandru Neagoe. Production: newpolyphonie. Bilete pentru reprezentațiile din ambele zile pe Eventbook.

Celebrating Trouble – ChoreoCon 

Celebrating Trouble – ChoreoCon este curatoriat și organizat de asociația 4Culture, în parteneriat cu danceWeb Viena. Programul propune o serie de evenimente care invită atât spectatorii, cât și artiștii la introspecție, la dialog, la acțiune artistică/ socială, transformând teatrul și arta, în general, într-o arenă pentru devenirea noastră umană.  Evenimentele se desfășoară în Timișoara în locațiile partenere: Pavilionul Isho, Faber, Centrul De Proiecte, Cinema Victoria, Casa Tineretului.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici