Spectacol de teatru dedicat soluțiilor pentru ieșirea din relații abuzive

Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, 3 perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urma. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire.”

„ReStart”, spectacol de teatru dedicat soluțiilor și resurselor necesare ieșirii din relații abuzive, în regia Ozanei Nicolau, cu Nicoleta Lefter și Mihaela Rădescu în rolurile principale, are loc în premieră pe 14 și 15 noiembrie, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Limita de vârstă: 14+

Spectacolul este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG Sibiu și cu Centrul de Teatru Educațional Replika. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare.

„Miza acestui subiect este procesul de împuternicire, prea puțin cunoscut, parcurs de foste victime pentru a deveni învingătoare ale violenței domestice. Deconstruim prejudecățile din jurul acestei teme cu exemple de succes. Este nevoie să înțelegem mecanismele profunde (violența emoțională și însăși stigma socială) care fac posibilă perpetuarea agresiunii fizice iar de aici decurg și soluțiile. Declicul interior pentru a deveni învingătoare a violenței domestice se produce când există sprijin neconditionat: întelegere autentică fără nici un „dar”, solidaritate și coeziune din partea prietenilor, specialiștilor și grupului de suport”, declară Ozana Nicolau.

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2021 peste 46.000 de femei au fost agresate în propria casă, 72 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen, numărul de plângeri pentru violența domestică s-a dublat odată cu declanșarea pandemiei și este oricum subraportat față de numărul efectiv de cazuri (conform siteului ANES).

Documentat în perioada 2019-2022, spectacolul aduce pe scena de la Replika o serie de povești ale unor femei devenite astăzi învingătoare ale violentei domestice și explorează perfomativ aspecte esențiale privind procesul de vindecare:  activarea resurselor exterioare și interioare (stima de sine, încrederea), precum și influența comunității și a climatului social în stoparea abuzurilor.

„ReStart” pornește de la interviuri și mărturii ale învingătoarelor violenței domestice, pentru a propune spectatorilor un exercițiu de empatie, un cadru în care pot reflecta asupra dilemelor celor mai frecvent întâlnite legate de violența domestică: Putem sprijini necondiționat? Înțelegem mecanismele care fac dificilă ieșirea dintr-o relație toxică? Cum găsim sprijin atunci când resursele noastre s-au epuizat?

Echipa proiectului a documentat fenomenul combaterii violenței de gen prin participarea la Forumul Învingătoarelor si prin realizarea unei serii de interviuri cu învingătoare ale violenței de gen din București, Sibiu și Brasov (din Rețeaua și Grupul de suport “Și eu Reușesc”), precum și cu specialiști din domeniu (politiști, psihologi, avocați, asistenți sociali din cadrul ALEG – Sibiu, Asociația ANAIS – București, DGASPC – București).

Re-Start este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG Sibiu și cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici