Spania a adoptat legea care consideră viol orice act sexual fără consimţământ explicit

foto: Shutterstock.com

Parlamentul spaniol a adoptat forma finală a legii care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual. În caz contrar, acesta poate fi considerat viol, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Ţara noastră înscrie în sfârşit în legislaţia sa consimţământul ca fiind elementul central al relaţiilor noastre sexuale. Femeile nu vor mai trebui să demonstreze că a existat violenţă sau intimidare într-o agresiune pentru ca aceasta să fie recunoscută ca agresiune sexuală”, a declarat ministrul spaniol al egalităţii Irene Montero despre legea supranumită „numai un da este un da”.

Convenţia de la Istanbul, sursa de inspirație

foto: spainsnews.com / Irene Montero, ministrul spaniol al egalităţii

Guvernul de stânga spaniol condus de premierul socialist Pedro Sanchez afirmă că în această chestiune a consimţământului explicit s-a inspirat din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, convenţie pe care şase state membre ale UE (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia şi Slovacia) nu au ratificat-o, considerând că ea promovează ideologia de gen.

Irene Montero a recunoscut că în noua lege s-a inspirat şi dintr-o lege similară adoptată de Suedia, ţară unde în urma aplicării respectivei legi a crescut numărul condamnărilor pentru viol.

Directiva Comisiei Europene

Stabilirea consimţământului explicit pentru ca un act sexual să nu fie considerat viol este o practică minoritară în Europa, dar Comisia Europeană a prezentat în luna martie un proiect de directivă prin care urmăreşte să unifice definiţia delictului de viol în toate cele 27 de state membre ale UE, în sensul ca acest delict să fie stabilit pentru orice raport sexual „neconsimţit”, fără a mai fi nevoie de dovedirea ameninţării sau folosirii forţei.

„Haita”

Guvernul spaniol a motivat adoptarea acestei legi şi printr-un caz de viol colectiv petrecut în anul 2018, aşa-numitul caz al „haitei”. Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare după ce au violat o fată de 18 ani la Pamplona.

Spania este considerată o ţară aflată în avangarda feminismului de la adoptarea în 2004, sub un precedent guvern socialist, a unei legi care introduce diferenţa de gen drept circumstanţă agravantă a violenţelor.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici