SoMe Festival 2023: 33 de lucrări video în 33 de locuri din București 

SoMe Festival, proiect inițiat de Asociația Culturală Marginal, invită participanții la explorare urbană și experiențe imersive în București între 22 septembrie și 12 octombrie. În urma unui apel deschis, la care au aplicat 58 de artiști din 19 țări, au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje, care pot fi văzute în tot atâtea locuri din București: universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri. 

Mediu înconjurător, tehnologie, relații interumane

Împărțite în trei categorii — mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane —, cele 33 de lucrări din selecția oficială au fost alese de un juriu de selecție format din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural.

Filmele primite, sau lucrările video mai bine zis, au fost îmbucurător de diverse – de la filme despre grija tehnologică, la experiențe estetice emoționale și poetice și până la lucrări rezultate din cercetări amănunțite pe teme istorice, filosofice ori tehnologice. Circuitul festivalier se întinde în mare parte din București, de la institute culturale la muzee tehnice, de la galerii la artist run spaces, de la școli și librării până la săli de cățărat și spații de dans contemporan. Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi.” (Sabina Suru, curator al SoMe Festival și parte a echipei nucleu a Asociației Culturale Marginal)

Lista lucrărilor selectate, precum și a locațiilor în care acestea se regăsesc, este disponibilă pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/some-festival/ 

Lucrările video din cadrul SoMe Festival pot fi accesate în locurile în care acestea se găsesc prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate de Augmented Space Agency, exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, a căror misiune este aceea de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital. 

Aplicația poate fi descărcată de aici pentru telefoane Android sau aici pentru iOS.

Trei ateliere la Malmaison

Pe parcursul festivalului vor avea loc și trei ateliere pentru public, la Atelierele Malmaison:

  • 23 septembrie – Optică și oraș în mișcare, cu Sabina Suru
  • 30 și 1 septembrie – Ia parte la amintirea mea, cu Tudor Popa
  • 7 octombrie – Exerciții de observare, cu Mara Oglakci

Evenimentul de deschidere a SoMe Festival va avea loc pe 22 septembrie la C22 Cafeteria, începând cu ora 17:00, în timp ce Goethe-Institut București va găzdui festivitatea de închidere, pe 12 octombrie, în cadrul căreia juriul festivalului (Andrei Tudose – curator, inițiator la proiectului, Marc Solomon – cronicar la SUB25 și Andrei Popov – Director adjunct la Forumul Cultural Austriac) va acorda patru premii.

Despre SoMe Festival

SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu, între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie. Prin intermediul lucrărilor selectate, participanții vor avea ocazia să pătrundă în locuri știute sau mai puțin cunoscute din oraș.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici