Smida Jazz Festival anunță primii artiști ai ediției din 2023 

Artiști internaționali și români, recunoscuți pentru spirit inovator în muzică, vor fi prezenți între 18-20 august 2023 la Smida, în județul Cluj, în Parcul Natural Apuseni. Urmează trei zile de muzică în inima Munților Apuseni, de pe două scene și activități de zi, dublate de confortul pe care-l promite campingul de festival, cu toate utilitățile, situat la cea mai înaltă altitudine. Important de știut pentru cei care vor participa la prima lor ediție: Smida Jazz Festival este pet friendly. 

Pe scenă în 2023 

Oceanvs Orientalis & Ilhan Ersahin, o colaborare între unul dintre cei mai străluciți experimentaliști ai muzicii neo electronice și un nume de prestigiu global al jazz-ului contemporan. Proiectul lor muzical care se va auzi de pe Main Stage-ul din Apuseni examinează sunete și ritmuri ancestrale din Cappadocia și Orient, pe care le aduc în contemporaneitate prin fusion de jazz și beat-uri electronice.

Trompetistă, compozitoare și producer, britanica-bahreină Yazz Ahmed și bandul ei vor concerta pentru prima oară în România. Cu albumul „La Saboteuse” desemnat cel mai bun album de jazz de către revista The Wire, Yazz Ahmed are în istoric colaborări și înregistrări cu Radiohead, Lee Scratch Perry, These New Puritans. Își definește muzica ca fiind „jazz arab psihedelic, contagios și total cuprinzător”. Yazz Ahmed este deținătoarea premiului „Ivor Novello” ce se acordă pentru inovație în compoziție. 

Declarată de revista The Times o maestră a harpei, Alina Bzhezhinska din Alina HipHarp Collective vine la Smida alături de bandul ei și Tony Kofi, legenda britanică a jazz-ului contemporan, saxofonist multidisciplinar. Cunoscut pentru abordările originale prin care filtrează sunetele harpei prin sound electronic, Alina HipHarp Collective feat. Tony Kofi va oferi publicului Smida Jazz un concert de neuitat chiar și pentru cei mai rafinați cunoscători ai jazz-ului contemporan.

Iubiți de diferite comunități muzicale, grație versatilității abordării lor, Norzeatic și Qinta Spartă vor concerta pe Main Stage la Smida Jazz. Un proiect de fuziune între hip hop, jazz și muzică electronică rezultat din colaborarea de lungă durată a MC-ului Norzeatic cu drummer-ul Tavi Scurtu, DJ Tzuc și numeroși instrumentiști ai scenei autohtone de jazz.

Artist influent al scenei muzicale din Budapesta, Barabás Lőrinc, trompetist și compozitor, surprinde publicul prin călătoriile neașteptate pe care le oferă, de la muzică clasică la ritmuri tribale. Un maestru al improvizației, concertele sale delectează multidimensional.

Polonezii de la Flash! vor umple de energie și bucurie publicul de la Smida. Piesele lor explozive utilizează un mix de genuri muzicale – rock, drum’n’bass, punk, jazz, și noise. 

Scena Forest care se activează după concertele live, va găzdui show-ul DJ-ului Romare. Un artist al colajului muzical, jucăuș, ușor de prins, DJ Romare folosește ritmuri ce dezvăluie o enciclopedică educație muzicală și referințe care îi descriu viață nomadă. 

Tot pe Scena Forest vor performa UFe și Omul Tzuc, DJs cu vinylul în sânge, artizani ce mixează cu măiestrie de la jazz, la funk, la reggae, la disco, la hip hop, afro-beat, broken beat și house.

Mai multe detalii despre primii artiștii anunțați la această ediție se găsesc pe site-ul festivalului. 

Activități de zi la Smida

Smida Jazz înseamnă, pe lângă jazz contemporan, și activități de zi precum explorări tematice ale pădurilor din jur, caiac pe Lacul Beliș și zona Grow cu un program ce oferă inspirație, cunoaștere alături de speakeri și invitați dintre cei mai apreciați.

Smida Jazz Festival este bucuria de a petrece trei zile în munți, pe ritmuri de jazz contemporan, calm, inspirație, care te încarcă de energie, frumusețe și stare de bine. 

Bilete, abonamente și gratuități

Biletele la această ediție, în valoare de 79 euro – Abonamentul Festival & Camping și 54 euro – Abonamentul Festival se pot cumpăra pe site-ul Iabilet. Copiii de până în 14 ani pot participa gratuit la festival, însoțiți de un adult.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici