Slovenia, prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria gay și adopţia

foto: news.ro

Parlamentul sloven a adoptat, marţi, un amendament prin care devine prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, precum şi adopţia, relatează AFP, citată de News.ro.

Modificarea dreptului familiei a fost votată de 48 de deputaţi, 29 de parlamentari au votat împotrivă şi unul s-a abţinut. Slovenia este prima ţară fost comunistă care a ratificat această reformă în Europa.

Slovenia se alătură celor 17 ţări de pe continent care au legalizat deja căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Majoritatea vecinilor săi interzic uniunile civile sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. În Ungaria, discuţiile despre homosexualitate în faţa minorilor sunt chiar amendate din vara lui 2021.

În iulie, cea mai înaltă instanţă a decis că legea care definea căsătoria ca fiind singura uniune a unui bărbat şi a unei femei discrimina cuplurile de homosexuali şi lesbiene. Articolele au fost suspendate cu efect şi instanţa a ordonat Parlamentului să modifice textul în termen de şase luni.

„Cu aceste amendamente, recunoaştem drepturile pentru cuplurile de acelaşi sex pe care ar fi trebuit să le aibă de mult timp”, le-a spus secretarul de stat Simon Maljevac parlamentarilor atunci când a prezentat amendamentul.

Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat Sloven (SDS), a criticat decizia Curţii şi a organizat mai multe mitinguri ale oponenţilor.

„Cei mai buni taţi nu vor înlocui niciodată o mamă şi nici invers”, a spus preşedintele grupului parlamentar SDS, Alenka Jeraj, în deschiderea dezbaterilor.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici