Senatul SUA a adoptat legea privind respectul pentru căsătorie: „Dragostea este dragoste”

foto: glenyssearle.com

Senatul SUA a adoptat, marţi, un proiect de lege istoric care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex, legislatorii din ambele partide încercând să prevină situaţia în care Curtea Supremă, condusă de conservatori, să elimine acest drept, aşa cum a făcut-o în cazul avortului, transmite AFP, preluată de News.ro.

Preşedintele Joe Biden, într-o declaraţie publicată după votul de 61-36:

„Odată cu adoptarea bipartizană de către Senat, astăzi, a legii privind respectul pentru căsătorie, Statele Unite sunt pe punctul de a reafirma un adevăr fundamental: dragostea este dragoste, iar americanii ar trebui să aibă dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubesc”.

Votul din Senat trimite proiectul de lege înapoi la Camera Reprezentanţilor, care se aşteaptă să acţioneze rapid pentru a-l aproba şi a-l trimite spre semnare lui Biden.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a salutat un „pas important pentru o mai mare justiţie pentru americanii LGBTQ”.

Unsprezece republicani s-au alăturat democraţilor pentru a aproba legislaţia în această problemă care a divizat profund America.

În Statele Unite, uniunile între persoane de acelaşi sex au fost garantate de Curtea Supremă începând din 2015. Dar, după ce, în iunie, instanţa a anulat o hotărâre istorică care proteja de mult timp dreptul la avort, mulţi progresişti s-au temut că şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar putea fi ameninţate.

Democraţii au lucrat de urgenţă pentru a obţine adoptarea proiectului de lege cât încă mai controlează Congresul.

Aceştia au păstrat Senatul în alegerile de la jumătatea mandatului din această lună, dar au pierdut Camera în favoarea republicanilor, deşi aceştia din urmă au obţinut o majoritate mult mai subţire decât se aşteptau. Aşadar, atunci când noul Congres va prelua puterea în ianuarie, se aşteaptă un blocaj.

Proiectul de lege adoptat marţi nu obligă statele să legalizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar le obligă să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din alte state.

Astfel, dacă Curtea Supremă ar anula hotărârea din 2015 care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, un stat care le interzice va trebui totuşi să recunoască astfel de uniuni realizate în alte state. Proiectul de lege se aplică, de asemenea, căsătoriilor interrasiale.

„Votul de astăzi este profund personal pentru mulţi dintre noi în această cameră”, a declarat Schumer, care a purtat aceeaşi cravată pe care a avut-o la nunta fiicei sale lesbiene.

Un proiect de lege similar a fost deja adoptat în iunie de Camera Reprezentanţilor. Toţi democraţii din Cameră au votat în favoarea acestuia, alături de 47 de republicani.

Noul vot din Cameră este necesar pentru a reconcilia cele două proiecte de lege, dar acest lucru este văzut ca o formalitate.

Sondajele de opinie arată că o majoritate puternică a americanilor sprijină căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar acest subiect este încă controversat. Treizeci şi şase de republicani au votat „nu” marţi, iar dreapta religioasă se opune în continuare, în mare parte, acestor uniuni.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici