Spațiul Teatre anunță începerea programului său de cercetare și prezentare de performance în relație cu alte forme artistice – Sublunar – care se desfășoară în București în intervalul 15 iulie – 3 noiembrie 2024.
Curatoarea programului, Adriana Gheorghe, invită, pe parcursul celor 3 luni și jumătate, un număr de aproximativ 12 artiști și curatori locali aflați în rezidență la Teatre, acompaniați de 6 artiști invitați, să se întâlnească în spațiul de pe Schitu Măgureanu 21 și în alte trei spații partenere (/SAC Malmaison, Stația experimentală de cercetare pentru Artă și viață) Galeria Institutului Goethe din București).
În septembrie și octombrie, Teatre va inaugura Marți Sublunar – deschizând către public o serie de evenimente performative, întâlniri, discuții și alte apariții lucrate în rezidență.
Artiștii participanți la proiect până acum: Irina Botea Bucan, Dani Brown, Alice Chauchat (Fr/Berlin), Andreea David, Jon Dean (UK/București), Smaranda Găbudeanu, Adriana Gheorghe, Giles Eldridge (UK, București), Alina Grau, Nanci/Cristian Nanculescu, Maria Malexan Alexandrescu, Katia Pascariu, Cristina Stoenescu, Eliza Trefaș, Ana Barbu Uzura, Kira Valentina ș.a.
Discuție și atelier cu Dani Brown. Înscrieri
Duminică, 21 iulie, de la ora 20:00, se deschide Sublunar la Teatre, în Schitu Măgureanu 21, printr-o discuție cu Dani Brown (SUA/Berlin), performer și coregrafă, despre diferite aspecte ale practicii sale de cercetare și producție artistică.
În următoarele 5 zile, 22-26 iulie, între orele 14.30-19.30, Dani Brown va susține un Atelier de prezentare a unor strategii de combinare a textului și mișcării în performance la /SAC @ Malmaison, Atelierele Malmaison, etaj 2, Calea Plevnei 137C. Atelierul este deschis tuturor artiștilor care își doresc să lucreze cu relația dintre text și mișcare. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, cu înscriere la theatresteatre@gmail.com până pe 21 iulie.
Artista va prezenta, teoretic, în artist talk, precum și practic, în atelier, metoda sa performativă care provoacă citirea/interpretarea corpului și vocii discursive sau cântate ca având un sens stabil și exersează sfidarea categorizărilor, abordând „corpul femme” ca pe o „întâlnire care este întotdeauna un spațiu al alterității și care nu aparține nimănui”. În cadrul discuției, artista va urmări cum același concept se reflectă în strategiile de producție.
Open call Sublunar
Urmează un Open Call deschis celor interesați în a se alătura grupului Sublunar, o întâlnire pe 31 August la Stația experimentală de cercetare pentru artă și viață Siliștea Snagovului cu prelegeri susținute de Maria Malexan Alexandrescu și Ana Barbu Uzura, o întâlnire la Teatre cu artiștii Irina Botea Bucan și Jon Dean, seri de prezentări performative Marți Sublunar în lunile septembrie și octombrie și întâlnirea cu artista și coregrafa Alice Chauchat, în luna octombrie.
Despre Dani Brown
Dani Brown (SUA/Berlin), performer și coregrafă, prezentă pentru prima dată la București, se dedică în practica sa coregrafică de mai bine de 20 de ani, chestionării și aproximării posibilităților de „reprezentare/performare a corpului „queer femme”, în ultimă instanță „un loc din care venim cu toții, o sursă de viață, cu o elasticitate vie, în flux constant, mereu în transformare și de necuprins”, dar care nu ne împiedică pe toți (așa formatați cum suntem) să încercăm, neîncetat, să-l captăm și să-l fixăm.
Concret, Dani este interesată de „modul în care materiale aparent opuse (informația corpului versus conținutul a ceea ce se vorbește sau versus modul în care este livrat textul vorbit) creează o matrice complexă care deschide spații de speculație ciudată, de așteptare și de generare a unui mod nou de a împărtăși o experiență”.
Despre Sublunar
Programul Sublunar răspunde anumitor nevoi acute ale scenei locale de artă contemporană și lansează un program de rezidențe în București, consolidează un spațiu dedicat exclusiv producției de performance și cercetării performativității la intersecția cu alte arte, existent deja de un an și jumătate, încurajează și creează condiții pentru procese artistice în proximitate și colaborare, și în ultimă instanță conturarea unei comunități crescânde (cu impact artistic și social) cu o adâncă înțelegere asupra fenomenelor performative, tratate destul de superficial și abuzate de semnificație.