A patra ediție a proiectului Scriitori la școală va avea loc în perioada septembrie-noiembrie 2021. Opt autori și autoare se vor întâlni, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Astfel, Asociația Podium continuă inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.
Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.
Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară. Datele exacte vor fi alese împreună cu cadrele didactice, ținând cont și de programul invitaților, după ce se vor stabili orarele în unitățile de învățământ partenere.
În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi. Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale, cu suma de 26309 lei. Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.
„Salutăm faptul că discuțiile care au avut loc în prima parte a anului între reprezentanții ONG-urilor cu activitate culturală, reprezentanți ai primăriei și consilieri locali s-au concretizat prin îmbunătățirea considerabilă a grilei de evaluare a proiectelor. Totuși, ținem să precizăm câteva lucruri, mai ales pentruoamenii care nu sunt familiarizați cu organizarea de proiecte cofinanțate de autoritățile locale. În primul rând, cofinanțarea câștigată nu presupune faptul că organizatorul are automat acces la fondurile respective. Se acordă un avans de 30%, apoi, după ce finalizăm toate activitățile și depunem un dosar prin care demonstrăm acest lucru, inclusiv faptul că am efectuat toate plățile – conform bugetului proiectului, vom putea solicita decontarea cheltuielilor în limita sumei stabilite în urma concursului. De aceea, apreciem în mod deosebit sprijinul pe care îl primim din partea sponsorilor. Nu doar pentru că ne ajută să acoperim contribuția proprie, obligatorie în bugetarea oricărui proiect, dar și pentru că, până la decont, trebuie să acoperim integral necesitățile proiectului. De asemenea, aprecierea noastră se îndreaptă și către cadrele didactice, partenerii cei mai importanți ai Podium în desfășurarea Scriitori la școală”, declară reprezentanții echipei Scriitori la școală – 2021.