Scriitori la școală 2021. Elevii de la „Șincai” în universul cyberpunk cu Horia Marchean

Horia Marchean a susținut ore de literatură, în cadrul proiectului Scriitori la școală, pentru elevii din clasele: a XI-a A, a XII-a C și a XI-a E de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș. Întâlnirile dintre scriitor și elevi au avut loc joi, 21 octombrie, începând de la ora 9.00, fiind organizate de Asociația Podium cu ajutorul doamnelor profesoare Cristina Timar, Diana Cârnațiu și Daniela Ormenișan.

Elevii l-au întâmpinat cu căldură și curiozitate, iar Horia Marchean a reușit să treacă peste reținerile sau timiditatea unora dintre ei folosindu-se de o gamă largă de „cârlige” – de la muzică, seriale, jocuri pe calculator sau jocuri de societate. Bineînțeles, le-a citit câteva dintre poeziile sale, au discutat despre texte și i-a introdus pe elevi în universul cyberpunk.

„M-a luat puțin prin surprindere, dar mi-a plăcut și am picat chiar pe subiect. Îmi place poezia, îmi place arta, îmi place să scriu, îmi place să interacționez cu alți scriitori și îmi place să le cunosc modul lor de gândire. La ora aceasta, chiar am simțit că sunt oameni pe aceeași lungime de undă cu mine”, ne-a spus Diana Drăghiță, elevă în clasa a XI-a A.

„Cred că e important ca elevii să vadă că scriitorul contemporan se mișcă în lumea aceasta haotică, cu problemele ei, și încearcă să-i dea un sens. Încearcă să-i dea o direcție și încearcă să își găsească sensul în lumea aceasta”, a adăugat Cristina Timar, profesoară de limba și literatura română.

Horia Marchean a considerat revelatoare întâlnirea cu elevii pentru că l-a ajutat să vadă cum sunt percepute textele sale de către aceștia. „Dacă plecăm de la premisa că literatura e un dialog, cred că trebuie să avem și acest meta-dialog – să discutăm despre ce înseamnă ceea ce facem. Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult că au reacționat și că am reușit cumva să ajung la ei”.

Horia Marchean este unul dintre cei mai dinamici şi mai promiţători tineri poeţi stabiliţi în Târgu Mureş. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității „Transilvania” din Brașov și este medic rezident la Clinica Psihiatrie II din Târgu Mureș. Are două volume de poezii publicate, Altera Pars (2018) și Kitab al-Azif (Cartea Celui ce se Apropie), iar al treilea volum, Parte Nostra este în curs de apariție.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici