„Scoop”, noul film lansat de Netflix, o lecție de jurnalism, comunicare și PR

Captură video YouTube

Scoop/ Marele interviu, abia lansat de Netflix, mi-a depășit așteptările, care erau deja mari datorită distribuției excepționale: Gillian Anderson, adorată de întreaga lume după rolurile memorabile din The Crown, Dosarele X, The First Lady, Sex Education, Billie Piper pe care o cunoaștem din Secret Diary of a Call Girl, Keeley Hawes pe care am văzut-o cel mai recent în Bodyguard, Rufus Sewell care a impresionat publicul în serialul The Diplomat și Romola Garai nominalizată la Globurile de Aur pentru Emma.

Filmul regizat de Philip Martin, cel care și-a pus amprenta și pe șapte episoade ale The Crown, aduce în lumina reflectoarelor victimele exploatate sexual și traficul de persoane, fenomen în continuă ascensiune la nivel mondial. Scoop este o pledoarie pentru jurnalismul practicat riguros, profesionist, în interesul publicului, care evidențiază discrepanțele de putere. Regizorul subliniază importanța independenței jurnaliștilor și rolul lor de a da voce victimelor lipsite de apărare în fața abuzatorilor privilegiați, de a scoate adevărul la lumină și de a responsabiliza persoanele publice.

Drama Netflix se concentrează pe interviul dezastruos acordat de Prințul Andrew al Marii Britanii, în 2019, jurnalistei Emily Maitlis de la BBC, care a abordat subiectul relației pe care a avut-o fiul preferat al regretatei Regina Elisabeta a II-a cu americanul Jeffrey Epstein, condamnat pentru că a exploatat și abuzat sexual zeci de fete minore și care s-a sinucis în închisoare. Interviul a pus capăt vieții publice a Prințului Andrew, căruia i-au fost retrase toate atribuțiile, după ce britanicii l-au perceput insensibil în urma declarațiilor sale. Filmul pune în discuție moralitatea complicilor care aleg să tacă, iar când decid să vorbească, pentru a închide gura publicului, dovedesc că sunt lipsiți de empatie.

Scoop/ Marele interviu relevă și greșelile făcute de oameni din echipa prințului, care au dus la catastrofa de PR ce a afectat și Familia Regală. O lecție atât pentru începătorii din domeniul comunicării, cât și pentru persoanele publice care ignoră sfaturile specialiștilor și își lasă cariera și viitorul în mâinile unor oameni de încredere, dar nepregătiți în preîntâmpinarea crizelor de imagine.

Nu știu dacă Scoop va fi unul dintre succesele comerciale ale Netflix, însă cu siguranță este unul dintre cele mai bune filme pe care le-a lansat. Drama nu ar trebui ignorată de jurnaliști, politicieni și alte persoane publice. De altfel, cred că ar trebui să ajungă pe listele cu recomandări ale profesorilor de la facultățile care pregătesc viitori jurnaliști și specialiști în comunicare și relații publice, pentru că oferă lecții memorabile, de la primul cadru până în ultimul minut, despre: jurnalism, comunicare, tehnici de negociere, PR, crize de imagine, branding personal și social media.

Interviul original, pe care îl găsiți aici, va rămâne în istorie datorită lui Sam McAlister, care a făcut posibilă realizarea acestuia. Producătoare a emisiunii Newsnight de la BBC, McAlister a demisionat ulterior din cauza celor care au urmărit-o, fiind preocupați de modul în care a fost obținut interviul, nu de dezvăluiri sau de acuzațiile care i-au fost aduse prințului. Cu ce se ocupă Sam în prezent veți afla la finalul filmului. Și realizatoarea interviului, jurnalista Emily Maitlis, a părăsit postul național de televiziune BBC.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici