Scenografi români contemporani @ODEON

Duminică, 26 martie 2023, de la ora 17.00, la Sala Studio va avea loc evenimentul Scenografi români contemporani @ODEON, care marchează lansarea volumului Scenografi români contemporani de Horațiu Mihaiu, titlu editat de către Fundația Culturală „Camil Petrescu” ca supliment al revistei Teatrul Azi (2022), cu sprijinul AFCN.

Întâlnirea va fi prefațată de vernisajul unei expoziții de fotografie, curatoriată de scenograful Adrian Damian. Colecția de imagini surprinde creații scenografice din repertoriul Teatrului Odeon, semnate de către artiști prezentați în volum. Evenimentul este realizat cu sprijinul OISTAT România.

Despre carte și expoziție vor vorbi Horațiu Mihaiu (autorul volumului), Oana Borș (teatrolog și președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu”) și Adrian Damian (scenograf și președintele OISTAT România).

Întâlnirea se va încheia cu o sesiune de autografe. Intrarea este liberă.

Scenografi români contemporani

Scenografi români contemporani este rodul rubricii Portret de scenograf”, apărute în revista Teatrul Azi în perioada anilor 2017-2022, rubrică susținută de scenograful și regizorul Horațiu Mihaiu. Acelor profiluri de creatori li s-au adăugat altele noi, fără însă a epuiza multitudinea artiștilor care și-au pus amprenta asupra scenografiei ultimelor decenii în teatrul românesc. Mai mult, particularitatea abordării este dată de faptul că portretele nu constituie o analiză exhaustivă a operei lor, ci, așa cum mărturisea autorul, sunt un „exercițiu de admirație față de colegi de profesie, dar și considerații personale legate de realizările lor în domeniu”.

Un volum cu 27 de portrete

Cele 27 de portrete din volum sunt dedicate scenografilor: Helmut Stürmer, Eugenia Tărășescu-Jianu, Lia Manțoc, Judit Dobre-Kóthay, Mihai Pastramagiu, Doru Păcurar, Constantin Ciubotariu, Alexandru M. Radu, Vioara Bara, Maria Miu, Ștefania Cenean, Nina Brumușilă, Adriana Grand, Bartha József, Dragoș Buhagiar, Cristi Rusu, Cosmin Ardeleanu, Dorothea Iordănescu, Irina Moscu, Adrian Damian, Romulus Boicu, Iuliana Vîlsan, Valentin Codoiu, Cristina Milea, Alina Herescu, Maria Nicola și, într-o ipostază mai puțin cunoscută, aceea de scenograf, regizorul Silviu Purcărete.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici