„Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”

Alexandru Lamba e un scriitor cunoscut fanilor S.F.-ului, a publicat deja trei cărţi de science fiction, premiate (Premiul „Chrysalis“ al European Science Fiction Society, Premiul „Vladimir Colin” etc.), iar cînd am lansat la un CenaKLUb Tiuk cartea sa de proză scurtă, „Singurătatea singularităţii”, remarcam cît de bine scrie, chiar dacă nu sînt un cititor de SF, şi-l întrebam dacă nu are de gînd să scrie şi o carte ne-SF. Păi, cartea aia la care visam atunci e chiar „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”, un roman bun, publicat în colecția „Biblioteca de proză contemporană” de la Editura Litera, şi care ar fi avut loc în orice colecţie de literatură contemporană de la orice altă editură din România. 

Cartea e compusă din nouă povestiri care se adună într-un roman foarte bine gîndit & construit, cu personaj principal, naraţiune homodiegetică, la persoana I. Cititorul vede acţiunea, de la prima pînă la ultima propoziţie a cărţii, prin ochii personajul principal, Horia, un tînăr corporatist de aici şi acum, un fel de (ne)erou al zilelor noastre. Bine, Horia are şi un alt ochi, pe care-l vede şi-l înfruntă doar el, dar acela e imaginar, e ochiul al treilea, cum ar veni, care îl tot îndeamnă la nasoale şi îl bagă „în boale”, cum se zice la noi în sat. Fiecare capitol are cîte un motto foarte potrivit din părintele Ghenadie, despre care aflăm abia pe la pagina 100 că şi el e personaj (episodic) din carte, cu el se întîlneşte Horia după ce divorţează, el îi propune un nou loc de muncă, la o mănăstire din Moldova. 

După ce-o eliberează pe Lara, răscumpărînd-o, acest ochi al treilea al lui Horia îi spune că „Nu e a ta. E a lui. Tu eşti al meu!” Iar Alexandru Lamba încheie cît se poate de dur, dar perfect credibil, povestea acestui ghinionist teribil. 

Un roman hiper-realist despre viaţa unui tînăr corporatist de aici şi acum, care, orice ar face, ratează totul – şi la locul de muncă, şi acasă, şi-n familie, şi în viaţă. Recomand cartea! Lectură plăcută şi utilă! 

Alexandru Lamba, „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”, Editura Litera, colecția „Biblioteca de proză contemporană”, 2022

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici