„Argentina, 1985”, la Institutul Cervantes

În seara zilei de marți, 27 iunie 2023, începând cu ora 19.00, Institutul Cervantes din București (Bulevardul Elisabeta 38) va găzdui un eveniment cinematografic organizat de Ambasada Republicii Argentina în România: proiecția filmului multipremiat Argentina, 1985 de Santiago Mitre (2022). Evenimentul se va desfășura în prezența E.S. Domnul Claudio Rozencwaig, Subsecretar pentru Politică Externă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Argentina.

Filmul Argentina, 1985 este inspirat din povestea reală a procurorilor Julio Strassera și Luis Moreno Ocampo, precum și a echipei lor de tineri avocați, eroi neașteptați în lupta inegală de urmărire în justiție a celei mai sângeroase dictaturi militare din Argentina, în ciuda tuturor piedicilor și într-o cursă contra cronometru pentru a face dreptate victimelor Juntei militare. 

Relatare cinematografică a unui eveniment fundamental din istoria modernă a Argentinei, filmul reprezintă un adevărat reper al reașezării valorilor democratice ale țării. Pelicula a fost apreciată la nivel internațional și a primit multiple premii prestigioase, precum Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, Premiul Criticii (Critics Choice), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj. 

Participrea la eveniment este liberă, pe baza confirmării solicitării de rezervare de loc făcute la adresa: cultbuc@cervantes.es 

Santiago Mitre

Santiago Mitre (n. 1980) este un tânăr regizor de film și scenarist argentinian. În 2011, a regizat primul său lungmetraj, The Student, avînd ca subiect viața universitară, care a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut din partea Academiei Argentiniene și Premiul special al juriului la Locarno. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Paulina – povestea unei învățătoare idealiste (interpretată de soția lui Mitre, Dolores Fonzi) – a avut premiera la Cannes, câștigând Premiul Fipresci și marele Premiu al Săptămânii Criticilor. A fost membru al juriului secțiunii „Săptămâna Internațională a Criticilor” din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2016. Tot în 2016, Santiago Mitre a câștigat Premiul Havana Star de regie pentru filmul său Paulina la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de Film Havana de la New York. 

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici