Salman Rushdie lansează o nouă carte

foto: bbc.com

La aproape şase luni după ce a fost atacat cu brutalitate, Salman Rushdie îşi revine şi lansează un nou roman, „Victory City”, scrie The New York Times.

În „Victory City”, o povestitoare şi poetă talentată creează o nouă civilizaţie prin puterea imaginaţiei ei. Binecuvântată de o zeiţă, ea trăieşte aproape 240 de ani, suficient pentru a asista la ascensiunea şi căderea imperiului ei în sudul Indiei, dar moştenirea ei de durată este un poem epic, potrivit News.ro.

„Tot ceea ce rămâne este acest oraş al cuvintelor”, scrie poeta Pampa Kampana la finalul epopeei sale, pe care o îngroapă într-o oală ca mesaj pentru generaţiile viitoare: „Cuvintele sunt singurii învingători”.

Încadrat ca textul unei epopei medievale sanscrite redescoperite, „Victory City” este despre crearea de mituri, povestirea şi puterea durabilă a limbajului. Este, de asemenea, o întoarcere triumfătoare la scena literară pentru Rushdie, care s-a retras din viaţa publică mai multe luni, recuperându-se după o înjunghiere brutală pe scenă, în timpul unui eveniment cultural din New York anul trecut.

Atacul asupra lui Rushdie a zguduit lumea literară. Timp de zeci de ani, el a fost venerat nu doar ca un romancier, ci şi ca un simbol al libertăţii de exprimare care s-a confruntat cu ameninţările cu moartea din cauza romanului său „Versetele satanice”, dar a continuat să scrie şi să vorbească împotriva intoleranţei. După ce a fost atacat vara trecută, alţi scriitori şi personalităţi culturale şi-au exprimat indignarea într-un eveniment la care au citit pasaje din romanele sale.

Odată cu lansarea „Victory City”, scriitorii se unesc din nou în jurul lui Rushdie pentru a-i susţine munca. Mulţi îl văd ca un moment pentru a celebra imaginaţia exuberantă a lui Rushdie, pentru a-şi întoarce atenţia asupra ficţiunii sale şi pentru a savura faptul că Rushdie este aici pentru a asista la lansarea romanului său. Unii spun că mesajul general al cărţii – că poveştile vor supravieţui conflictelor politice, războaielor, prăbuşirii imperiilor şi civilizaţiilor – a căpătat o rezonanţă sporită în lumina a ceea ce a îndurat Rushdie.

Rushdie a predat „Victory City” editorului său în decembrie 2021, iar Random House a anunţat proiectul în vara lui 2022, nu cu mult înainte ca scriitorul să fie atacat. În timpul recuperării sale, el a aşteptat cu nerăbdare răspunsurile la roman, a spus McCann. Când McCann i-a trimis un e-mail şi i-a cerut permisiunea de a citi pasaje din roman la un eveniment organizat în decembrie la Center for Fiction, Rushdie a fost încântat, a spus McCann.

„Este extraordinar de rezistent”, a spus romancierul Hari Kunzru, care l-a vizitat pe Rushdie recent:

„El este încă Salman care a fost. Şi-a pierdut ochiul şi încă se recuperează de pe urma celorlalte răni, dar asta nu i-a pus capăt”.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici