„Saint Omer”, din 2 iunie în cinematografe

În 2016, Alice Diop, cunoscută realizatoare de documentare, a luat loc în sala de judecată din orașul Saint Omer (Franța) și a ascultat mărturia înfricoșătoare a unei femei franco-senegaleze acuzată că și-a omorât fiica în vârstă de 15 luni. Aceasta și-a alăptat copilul înainte de a-l așeza pe plaja Berck-sur-Mer, lăsându-l pradă mareei în creștere. Plecând de la această poveste reală, regizoarea Alice Diop examinează temele maternității și traumei transgeneraționale în primul său lungmetraj de ficțiune, Saint Omer, care va avea premiera în cinema pe 2 iunie, distribuit de Independența Film.

Saint Omer a câștigat trofeul Silver Lion (Marele Premiu al Juriului) și premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul de Film de la Veneția, dar și premiul pentru cel mai bun film de debut la Premiile César, unde a avut patru nominalizări.

La tribunalul din Saint-Omer, Laurence Coly (Guslagie Malanda), o tânără de origine africană, este acuzată că şi-a ucis bebeluşul de câteva luni, abandonându-l pe plajă în timpul mareei. La proces asistă Rama (Kayije Kagame), o scriitoare care vrea să dedice o carte cazului, într-o reinterpretare actuală a mitului Medeei. Dar, pe măsură ce procesul avansează, cuvintele acuzatei și declarațiile martorilor zdruncină certitudinile lui Rama. Pregătindu-se la rândul său să dea naștere unui copil, ea începe să se îndoiască de adevărul propriei sale experiențe cu maternitatea.

Alice Diop, în vârstă de 44 de ani, este cunoscută pentru documentarele sale care spun povești emoționante și profund umane. S-a născut în suburbiile Parisului, având părinți senegalezi, a studiat istoria colonială a Africii la Sorbona, apoi a absolvit un master în sociologie vizuală care a condus-o către cinema și către cea mai importantă școală de film din Franța, La Fémis. Printre cele mai importante documentare ale sale se regăsesc Nous, un portret panoramic al suburbiilor Parisului și al locuitorilor săi, care a câștigat un premiu la Berlin în 2021, și Towards Tenderness, o anchetă tulburătoare și empatică asupra rolurilor dure adoptate de mulți tineri de culoare sau arabi din suburbii.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici