Consolarea, sub forma prezenței, cuvintelor și acțiunilor, este cel mai vindecător cadou pe care îl putem oferi celor din jur, pentru a-i ajuta să traverseze momente emoționale dificile. Pentru a-i ajuta, în primul rând, să nu se scufunde în tristețe și disperare și a le oferi sentimentul de apartenență și sprijin, atunci când se simt singuri și vulnerabili. A înțelege și a simți ce este cu adevărat consolarea, cum să o oferim și să o primim, este un exercițiu care sporește compasiunea. Și, care, în aceeași măsură, este cel mai frumos dar pe care ni-l putem facem nouă înșine.
Pentru a crea o viață cu mai mult sens, în care conexiunea autentică cu celălalt aduce, la rândul ei, vindecare, spune Christophe André în cartea Secretele consolării. A consola și a fi consolat, publicată la Editura Trei, în colecția „Psihologie practică”.
Unul dintre cei mai cunoscuți psihoterapeuți și psihiatri, autorul francez a scris această carte după o experiență personală care a început în 2015, odată cu un diagnostic răvășitor: cancer pulmonar. Parcurgerea etapelor de confruntare cu o boală complet neașteptată i-a adus, afirmă acesta, conștientizarea uneia dintre cele mai importante resurse, care l-a ajutat din punct de vedere emoțional în acest proces. Nevoia de alinare adusă de consolare. El mărturisește că, în postura de medic și terapeut, a fost întotdeauna apropiat de pacienții săi. Însă mintea și energia sa erau mai degrabă orientate spre vindecarea acestora, iar consolarea o oferea fără a fi pe deplin conștient de importanța ei.
Revizuind activitatea profesională și multe dintre mărturisirile foștilor pacienți, își amintește că unii dintre ei:
„îmi povesteau cum vorbele mele de consolare, rostite uneori la despărțire, când plecau de la mine, le-au fost adevărate ancore care i-au ajutat să traverseze furtunile, așa cum o amuletă cu puteri miraculoase te sprijină când ai de înfruntat soarta potrivnică. Și mi-am dat seama că acele câteva cuvinte menite să consoleze erau rareori sfaturi practice, ci mai ales banale vorbe de îmbărbătare pe care oricine le-ar fi putut rosti; însă spuse la momentul potrivit, cu simplitate și sinceritate, ele aveau un efect mult mai mare”.
Pe care și el l-a resimțit din plin în perioada de confruntare cu boala și în cea a convalescenței. Și care l-a condus spre a împărtăși cu cititorii săi una dintre cele mai frumoase lucrări pe această temă. O carte care are capacitatea de a oferi alinare celor ce înfruntă o realitate dureroasă. Și care, în aceeași măsură, redă informații și perspective pline de profunzime celor care lucrează cu suferința, zi de zi, în diferite forme ale acesteia.
Despre autor
Christophe André și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris, ocupându-se cu tratarea și prevenirea tulburărilor emoționale, și a predat psihologia clinică la Universitatea Paris-Ouest.
Editura Trei a tradus mai multe titluri ale autorului francez, printre care: „3 Minute de meditație”, „Cum să ne purtăm cu personalităţile dificile”, „Imperfecţi, liberi şi fericiţi”, „Despre arta fericirii”, „Mă vindec de complexe și deprimări”, „Noile personalități dificile”, „Viața interioară”, „Cum să îți construiești fericirea”. Alături de Alexandre Jollien și Matthieu Ricard, Christophe André este și co-autor al titlurilor: „Înțelepciunea: de la Acceptare la Zen. Sfaturi pentru viața de zi cu zi de la un călugăr, un filosof și un psihiatru”, „Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii” și „Libertatea interioară. Cum să ne eliberăm de temerile, prejudecățile, și dependențele noastre”.