Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC! Începând de săptămâna aceasta, revista de bandă desenată documentară POC! este disponibilă pentru a fi comandată online, alături de romanul grafic despre Anina, „Din subteran la suprafață. Povestea unui oraș postindustrial”, ambele proiecte fiind publicații originale ale asociației.
Primul număr POC! își propune să prezinte un istoric al mișcărilor de mediu din România, dar și să vorbească despre felul în care problematicile de mediu ne influențează viețile și viitorul.
Un efort colectiv, care aduce laolaltă voci diverse, POC! își propune să promoveze atât autori de bandă desenată cu experiență, dar și voci noi, care publică pentru prima dată într-un astfel de format: 3 elevi din satul cehesc Sfânta Elena din Banat (Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun), o tânără de la un liceu din Bacău (Sabrina Dâscă), o creatoare de păpuși (Agata Tabacu), o activistă de mediu (Loredana Pană) și o specialistă în politici de mediu (Roxana Bucată) au debutat în scrierea de scenarii sau ilustrație de bandă desenată și au colaborat cu ilustratori cu experiență din România (Ileana Surducan, Mircea Pop, Ionuț Sociu), Moldova (Octavian Curoșu) și Cehia (Petra Dobruska și Štěpánka Jislová).
Poveștile îmbină ficțiunea cu documentarea și sunt scrise într-un limbaj accesibil, ceea ce le face ușor de înțeles atât de adulți, cât și de tinerii din generația Z. Temele acoperă subiecte precum ecologizarea, poluarea aerului, cazul Roșia Montana, reconversia profesională a comunităților de minerit, zimbrii din pădurile Moldovei și reflectarea asupra schimbărilor climatice.
BUTELCA – Štěpánka Jislová, Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kuna
Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun sunt cei 3 elevi de clasa a-VIII-a din Banat care au scris pentru prima oară în viața lor un scenariu de bandă desenată, iar rezultatul este „Butelca”, o poveste despre ecologizarea satului și împrejurimile lui. Munca la scenariu s-a făcut sub îndrumarea profesoarei lor de limba cehă, Klára Jíchova, iar ilustrația a fost realizată de cea mai cunoscută ilustratoare din Cehia, Štěpánka Jislová.
NEGRU CA ZĂPADA – Sabrina Dâscă, Roxana Bucată
Ilustratoarea Sabrina Dâscă, elevă la un liceu artă, secțiunea de arhitectură din Bacău și-a făcut debutul în ilustrație cu această ocazie, iar cercetătoare în științe și politici de mediu și consultantă de specialitate a revistei POC!, Roxana Bucată este la prima experiență ca scenaristă de bandă desenată. Povestea „Negru ca Zăpada” vorbește despre tranziția justă a celor ce lucrează pe Valea Jiului, și reconversia profesională către domeniul eolian a persoanelor din comunitățile de minerit, domeniu cu un viitor incert.
„Probabil provocarea cea mai mare a fost să renunț la cuvinte și să îmbin documentarea cu ficțiunea puțin, dar am câștigat o perspectivă nouă asupra lucrurilor. Pentru că mă „ocup” cu subiectele legate de mediu și, mai specific, de tranziție energetică de ceva vreme, am apreciat ocazia de a explora aceste teme. Mă bucur să spun povestea în forma asta, mult mai accesibilă pentru tineri.”, spune Roxana Bucată.
„Pentru mine Negru ca zăpada e o poveste despre tradiție, familie, origini și modul în care trecutul și prezentul se intersectează. În Aldona am descoperit curaj și speranță pentru un viitor mai bun iar puterea ei de a se adapta la orice e pentru mine cred că cel mai puternic și important aspect al acestei povești”, adaugă Ilustratoarea Sabrina Dâscă.
OMUL CARE PRIVEȘTE SPRE CER – Agata Tabacu, Ionuț Sociu
Animatoare, ilustratoare și creatoare de păpuși, Agata Tabacu își face debutul în bandă desenată prin intermediul poveștii „Omul care privește cerul”. Aceasta spune călătoria inițiatică a unui tânăr la Stația Meteo de pe Vârful Omu și reflectarea asupra schimbărilor climatice și a relației dintre prezent și viitor. Scenaristul Ionuț Sociu a fost inspirat în scrierea poveștii de documentarea făcută pentru reportajului „Paznicii vremii”, publicat de Ionuț în Scena9.
BUCUREȘTIUL AERULUI – Octavian Curoșu, Anastasia Rohac, Loredana Pană
Activista de mediu Loredana Pană de la Asociația Mai Mult Verde a acceptat provocarea de a scrie pentru prima dată scenariul unei povești de bandă desenată și așa s-a născut “Bucureștiul Aerului”. Aceasta este ilustrată de Octavian Curoșu, autor din Chișinău cu vastă experiență de bandă desenată, care a ilustrat și volumul de bandă desenată documentară „Din subteran la suprafață – Povestea unui oraș post-industrial”, publicat de Bloc Zero în 2021. Ilustrația a fost completată cu ajutorul coloristei Anastasia Rohac din Chișinău, studentă în anul IV la Facultatea de Arte Plastice și Design.
„Mesajul meu este că poluarea atmosferică ne afectează pe toți, indiferent de cartierul în care locuim sau veniturile lunare și suntem împreună în această luptă pentru sănătatea noastră. Avem nevoie de o legislație fermă în ceea ce privește regimul de construcții în oraș, creșterea spațiilor verzi din Capitală și mijloace de transport publice eficiente. Sunt măsuri care pot fi luate rapid, pe termen scurt, dar e nevoie și de o viziune în acest domeniu. Aleșii noștri trebuie să înțeleagă că este un subiect important și că nu mai poate fi ignorat”, spune Loredana Pană.
MAI PRESUS DE AUR – Ileana Surducan, Petra Dobruská
Povestea „Mai presus de Aur” a fost creată de de ilustratoarea Ileana Surducan, alături de scenarista Petra Dobruska, autoare cu multă experiență cu banda desenată. Autoarele redau povestea mișcării Roșia Montana din perspectiva unei fetițe care trăiește într-un viitor post revoluția climatică și descoperă un jurnal despre prietenia dintre străbunica ei, Petra și activista de mediu, Raluca.
„Am lucrat la o poveste despre Roșia Montană și protestele care încercau să oprească exploatarea minieră cu cianură – dar și despre prietenia dintre Raluca și Petra, amândouă implicate activ în evenimentele din acei ani 2011 – 2013. Chiar dacă astăzi nu mai simt același optimism, cred că acțiunile activiste de atunci au avut un rost, și m-am bucurat să cunosc și să desenez povestea celor care au demarat întreg procesul. M-a emoționat și ideea că Petra și Raluca au scris împreună un jurnal pentru strănepoți. În contextul global actual, cred că tuturor ne-ar prinde bine să ne gândim cum vom fi priviți de generațiile viitoare, și ce le lăsăm moștenire.”, spune Petra Dobruska.
ZIMBRUL – Mircea Pop
Graficianul Mircea Pop este cunoscut pentru ilustrarea a peste 20 de cărți, câștigând premiul pentru ilustrație de carte la concursul Cele mai frumoase cărți din România pentru volumul Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal. Pentru revista POC! autorul s-a inspirat din articolele documentate de Roxana Bucată și Elena Stancu despre zimbrii și a scris povestea primilor zimbri care și-au recâștigat libertatea în pădurile Moldovei.
(Fotografii: Niculai Lazur)