Rusia, condamnată la CEDO după ce a refuzat căsătoriile a trei cupluri gay

foto: Shutterstock / europafm.ro

Curtea Europeană a Drepturolor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia cu privire la faptul că a refuzat cererea unor cupluri de acelaşi sex de a se căsători şi arată cu degetul lipsa „intenţiei de a-şi modifica dreptul în această problemă”, relatează AFP.

Potrivit hotărârii CEDO, „refuzul oricărei forme de recunoaştere şi de protecţie juridice constituie o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private şi familiale”, garantat de către Convenţia europeană a drepturilor omului prin Articolul 8.

Începând din 2009, trei cupluri de acelaşi sex au depus cereri de căsătorie la birouri ale stării civile, în Rusia. Aceste birouri au refuzat cererile şi şi-au justificat decizia în baza dreptului rus, care defineşte căsătoria ca pe o „uniune conjugală liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, precizează News.ro.

Acţiunile în justiţie ale cuplurilor gay au fost respinse, apoi, în mai multe rânduri, de către jurisdicţii superioare, care au stabilit că aceste cereri sunt „contrare tradiţiilor naţionale stabilite”, determinând şase persoane să sesizeze CEDO în 2010 şi 2014.

În hotărârea sa, Curtea, cu sediul la Strasbourg, în Franţa, aminteşte că a respins, în hotărâri precedente privind Moscova, „argumentul Guvernului (rus) potrivit căruia majoritatea ruşilor dezaprobă homosexualitatea”. Conform CEDO, democraţia implică „un echilibru care le asigură indivizilor minoritari un tratament drept” şi care evită „orice abuz al unei poziţii dominante”.

CEDO precizează că jurisprudenţa Articolului 8 le impune statelor membre „să ofere un cadru juridic” care să le permită cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o „recunoaştere şi o protecţie adecvate”. Or „Curtea notează că statul pârât nu a emis, în faţa acesteia, intenţia de a-şi modifica dreptul intern în vederea permiterii cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere oficială şi de un regim de protecţie”, potrivit sursei citate.

Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei (CoE) şi din Convenţia europeană a drepturilor omului de la 16 septembrie 2022 – însă este obligată să continue să pună în executare hotărârile CEDO cu privire la cazuri de dinaintea ieşirii Moscovei din aceste instituţii.

Librarii și editurile se confruntă cu cenzura în Rusia

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici