Ruralympics, festivalul rural de tineret cu probe ca mulsul vacii ori gătitul mămăligii, revine cu ediția a V-a

Festivalul Ruralympics, Jocurile Olimpice ca la Țară, revine cu cea de-a cincea ediție și are loc anul acesta între 4 și 6 august.

Ruralympics înseamnă 3 zile pline de activități și concursuri destinate tinerilor (dar nu numai), axate pe abilități dobândite în viața rurală cotidiană. Este o ocazie pentru relaxare într-o frumoasă zonă naturală: anul asta într-o locație nouă, la Cheia, Prahova, înconjurați de munții din masivul Ciucaș.

Deja 5 ani de Ruralympics

Idea festivalului a apărut în urmă cu 5 ani. Asociația Curba de Cultură, din Izvoarele, Prahova, și lucrătorii de tineret ai acesteia sunt singurii organizatori ai evenimentului. Bazat pe ideile tinerilor din localitate, împreună cu misiunea organizației de a sprijini tinerii din mediul rural şi de a valoriza competențele lor, au dat drumul la prima ediție a festivalului Ruralympics în 2019.

Festival rural făcut de voluntari

Ca în fiecare an până acum, Ruralympics este organizat cu ajutorul unei echipe de 21 voluntari internaționali din cadrul Corpului European de Solidaritate, cu experiențe diferite și dornici de a-și pune ideile în practică, dar și de voluntarii locali, care au participat la edițiile trecute și care așteaptă cu nerăbdare să ajute. Timp de 40 de zile, 30 înaintea festivalului, voluntarii internaționali locuiesc și trăiesc în zona rurală pentru a înțelege mai bine dorințele tinerilor și pentru a dezvolta diverse aspecte ale festivalului.

Activitățile festivalului sunt special gândite pentru a se potrivi tuturor vârstelor. Sunt gândite atât pentru jucători de echipă, cât și pentru cei care preferă să se joace singuri; unele merg la fel de bine și pentru cei introvertiți, în timp ce altele au clar caracter social și performativ.

Program și probe

Lucrurile se desfășoară simultan în fiecare zi, vineri între orele 16.00 și 23.00, sâmbătă între 12.00 și 23.00, iar duminică între 12.00 și 20.00. Printre concursurile rurale de anul acesta, transmit organizatorii, sunt mulsul vacii, gătitul mămăligii, spartul nucilor, aruncatul cu bălegar la țintă și aranjatul lemnelor într-un turn stabil. De asemenea, festivalul aduce și alte competiții sportive, ateliere creative și momente performative pe scenă, toate cu premii și surprize pentru cei care participă.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici