După turneul național din primăvara anului 2023, romanul Benedictiana (Editura Rao, 2022) al lui Bogdan Boeru pornește iar la drum, de data aceasta într-un turneu de toamnă. Seria de prezentări de carte va cuprinde orașe precum: Oradea (30.10 – Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”), Cluj-Napoca (21.10 – Biblioteca Centrală Unicersitară „Lucian Blaga”), Alba-Iulia (01.11 – Museikon) și Sibiu (02.11 – Biblioteca Județeană „Astra”).
„O carte despre violența (ideologică sau fizică) având rădăcini adânci în societate, despre diferența care discriminează, adusă în lumina unui bine predictibil prin forța textului („Oamenii sunt dependenți de predictibilitate. Fără ea, timpul devine călău, iar calendarul, obiect de tortură”, p.7), care regenerând la nivel simbolic poate regenera la nivelul mentalităților, este o carte utilă. Apoi, luând în calcul frumusețea scriiturii, diversitatea de procedee ale poeticii romanului la care apelează Bogdan Boeru, plus remarcabila documentare – un lucru firesc, dar atât de rar în romanul românesc contemporan – fac din lectura Benedictianei o plonjare în apele numelui sugerat prin titlul cărții, dar neîmplinit ca atare din rațiuni heracliteene curative. Există întotdeauna o cale a binelui – aparent sumbrul roman încărcat de simboluri (este necesară și o lectură prin prisma simbolisticii pe care o propune Bogdan Boeru) –, iar aceasta este cea a reașezării umanității din noi prin neexploatarea antagonică a diferenței.” (Adrian Lesenciuc – „Benedictiana ca sintaxă a sacrului”, revista „Tribuna” nr.480, serie nouă, anul XXI, 1-15 septembrie 2022)
Despre autor
Bogdan Boeru este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, dar și solist vocal și instrumentist, fost membru al formației Interitus Dei și al formației de muzică ambientală Mysteria, precum și organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie, realizator de filme documentare.
„Farmecul cărții lui Bogdan Boeru îl dau forța de prezentificare a unui trecut fastuos și jocul cu temporalitatea, o filosofie a timpului, a (pe)trecerii sale, când cineva vrea să fure timpul cuiva, lupta cu timpul, meditațiile asupra istoriei, dialogul cu cititorul de azi, încercarea de a defini omul veacului, cu foamea sa de sensuri într-o lume dominată de misticism, de apariții misterioase și legături explicite cu ceea ce este dincolo. Toate sunt ale unui cronicar „cel puțin scrântit“, cum își spune, care dezgroapă din deșert fapte vechi, oameni, lupte, cetăți, lume. Benedictiana este un roman istoric pasionant, care se citește repede, captivează, în pofida masivității sale: cartea e vârful valoric al literaturii lui Bogdan Boeru.” (Ioan Holban – „Farmecul istoriilor de demult”, revista „România Literară” nr.43 / 2022)
Despre Benedictiana
În noul roman al scriitorului Bogdan Boeru, Benedictiana este o cetate imaginară, așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale, într-un sfârșit de secol XII bulversat de căderea Ierusalimului și populat cu personaje puternice, emblematice. Ele trăiesc aventuri spectaculoase, fantastice, dar și drame ale propriilor măriri și prăbușiri, orbite fiind de iluzorii ambiții personale și captive ale unor ideologii pe care nu le pot depăși. Toată această încleștare umană, de culturi, credințe, etnii și idealuri este profund tulburată de niște fenomene ieșite din comun, pe care nimeni nu și le explică dar cu care toți se confruntă în moduri și cu efecte neașteptate. Romanul ne dă ocazia să ne lăsăm seduși de această lume îndepărtată, pe cât de fascinantă prin elementele fantastice, pe atât de vie și de autentică prin amănuntele istorice de o acuratețe și bogăție remarcabile. Scriitura lui Bogdan Boeru este una cinematică, cu cadre ample, dinamice și detalii revelatoare de taine ascunse, pe un ritm care te ține prins până la finalul dramatic. Privită din zarea secolului XXI, acțiunea își dorește a fi o lecție despre cum ar putea fi abordate frământările contemporaneității, plecându-se de la constatarea simplă că, înainte de a ne construi identitatea pe fundamente religioase, politice, etnice, suntem oameni.
„Benedictiana este mai mult decât o meditație erudită despre divinitate și influența sa în destinele oamenilor. Avem parte de confruntări între figurile cavalerești ale cărții, parcurgem biografiile luptătorilor de pe ambele baricade, auzim ecourile războiului în plină desfășurare și suntem martorii unei bătălii epice în care miza e tocmai supraviețuirea cetății mistice Benedictiana.” (Realdo Tokacs în „Benedictiana, de Bogdan Boeru. Cetatea invincibilă a imaginației”, https://rasfoiala.com)
Vorbitori la evenimentele din țară
Cartea va beneficia de prezentări din partea unor nume importante din aria culturală: Conf.Univ.Dr. Florin Ardelean (Oradea), scriitorul și managerul F.I.C.T Gabriel Bota, împreună cu Drd. Anca Chiorean (Cluj), Dr. Ana Dumitran (Alba-Iulia), scriitorul și profesorul de limba și literatura română Savu Popa (Sibiu). Prezentările vor fi urmate de un dialog al autorului cu publicul și de o sesiune de autografe.